Да се научим да ядем по-малко с диетата ‘5 лъжици’

Това е диета, която всъщност не е така строга, както подсказва името й. Тя със сигурност ще допадне на тези, които се затрудняват да спазват строги диети, а и не желаят драстични промени в хранителните си навици.

Продължителността на тази диета не е определена. Основното правило е да се спазва строг график и да бъде ограничено количеството храна - например по 5 лъжици /откъдето идва и името й/.

Всъщност не е задължително да се робува на тези мерки. Идеята е да се храните с минимални порции на малки интервали от време. Този хранителен режим ще помогне на тези, които са натрупали килограми вследствие на преяждане и неумение да се контролират порциите.

Ползите от диетата са, че честото хапване не ни оставя да се чувстваме гладни,   помага на разширения стомах да възстанови нормалния си размер, нормализира нивото на кръвната захар и подобрява усвояването на хранителните вещества.   

Лъжиците имат различна вместимост - някои са по 15 мл течност, други по 18, трети по 20. Тук обаче става дума за течност.  А ако искаме да си сипем картофено пюре или салата?

Затова привържениците на диетата предлагат супената лъжица само като символ на контрола и умереността в храненето, а за полезна и здравословна порция се приема тази от 150-200 грама.

Има и други предложения - например в качеството на измервателен прибор да се използва чаена чаша, а една порция да се равнява на  ½ чаша.

Важното е все пак да си определите такова количество храна, че да не се чувствате вечно гладни, да се научите да ядете по-малко, а не да се уморите от глад.

Какви са правилата? Въздържайте се от печена на фурна и приготвена във фритюрник храна, както и от полуфабрикати. Това, което може да се яде сурово, го консумирайте така, а другата храна приготвяйте на пара, на грил без мазнина или  задушена. За да не увеличавате апетита си, откажете се от готовите сосове и дресинги, от солената и люта храна. Следете паузите между храненията да не са по-кратки от 3 часа. Менюто може да бъде съставено от всякакви продукти. Строго забранени са газираните напитки и тези съдържащи захар, както и всякакви сокове. Чай, кафе и вода - без ограничения.

Пийте достатъчно вода, защото често погрешно се смята за глад недостига на течности в организма. Два пъти през седмицата в един от хранителните приеми можете да си позволите порция десерт като награда за доброто поведение.

А ето и едно примерно меню:

8 ч.  - порция овесена каша с ягоди, приготвена с масло; кафе.

11 ч. - банан или неголяма ябълка или домат.

14 ч. - порция задушено месо или пилешки гърди на грил.

17 ч. - порция зеленчукова салата със зехтин или ленено масло.

20 ч. - порция извара.

23 ч. - кисело мляко.   
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!