Да се справим с килограмите, натрупани по празниците

Има нещо важно, което трябва да се знае - колкото и да намалите калориите, пак може да качите килограми. Специалистите твърдят, че ние невинаги напълняваме, защото ядем много. Хормоните ни карат да пълнеем.

Един от основните факатори за натрупване на килограми е хормонът инсулин.  Именно заради него организмът натрупва тлъстини. Тялото произвежда голямо количество инсулин, когато се консумират храни с висок гликемичен индекс.  Общото правило е, че това са въглехидратите.

А храната с най-висок гликемичен индекс е царевичният хляб. Разбира се, това се отнася и до белия хляб.  И всеки път, когато човек консумира такъв хляб, нивото на инсулин в кръвта се увеличава и съответно тялото започва да складира калориите под формата на тлъстини.

Затова идеята е да се консумират храни, които не карат кръвната захар да скача, т.е.  храни с нисък гликемичен товар. Принципът е, че колкото повече фибри се съдържат в дадена храна, толкова по-нисък е гликемичният товар. Протеините, например,  имат гликемичен товар равен на 0.

Хромът е важен минерал, който помага за контролирането  на инсулина. Без достатъчно хром в тялото, инсулинът просто не действа както трябва. Този минерал се съдържа в много храни като месата, кората на картофите, сирената, пресните плодове и зеленчуци. За да е достатъчно ефикасен, хромът трябва да се приема заедно с ниацин. Затова е препоръчително да се приема хром пиколинат или пък хром, комбиниран с ниацин.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!