Да забавим стареенето с разтоварващи дни

Според изследване на американски диетолози разтоварващите дни могат да забавят стареенето. Те твърдят, че ако 4 дни в месеца намалим с 34-54% калориите, които  приемаме обикновено, ще подобрим паметта си и работата на сърдечносъдовата система.

Πpeз paзтoвapвaщитe дни ce кoнcyмиpaт млякo, млeчни пpoизвeдeния, плoдoвe и зeлeнчyци и днeвният eнepгиeн внoc e мeждy 600 и 1000 ккaл. Осoбeнo пoдxoдящи за разтоварващи дни са съботата и неделята. Според учените през работната седмица не е много удачно силно дa ce нaмaлява eнepгийният внoc. Aкo eдиният oт пoчивнитe дни e paзтoвapвaщ, тo дpyгият мoжe дa бъдe пocвeтeн нa eкcкypзия или разходка.

Разтоварващите дни са необходими не само за поддържане на теглото, но и за прочистването на организма. Разтоварващ ден не означава, че трябва да се гладува - има много продукти, които могат да се консумират през тези дни.

Не се препоръчва разтоварващият ден да се прави по-често от веднъж седмично. През този ден трябва да се пият повече течности (най-малко 2 литра) – чиста питейна вода или зелен чай. През този ден не трябва да планирате никаква сериозна работа, която изисква влагането на много усилия.

Важно е да се знае, че разтоварващите дни са противопоказни по време на бременност и кърмене, по време на заболяване и обща отпадналост на организма, при захарен диабет и хронични заболявания на бъбреците и черния дроб.

Учените съветват калориите да не се намаляват под препоръчаните стойности, защото прекаляването може да причини стрес на организма.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!