Диета Светофар

Постоянно излизат на мода все по-нови и нови диети.  Една печели популярност, след известно време друга я измества.

Една от тези диети е т.нар. Светофар. Т.е. идеята е в различни дни да се консумират червени, жълти или зелени храни. Макар че тази диета беше изместена от други, трябва да се знае, че храненето с храни по цветове е доказало своето положително действие върху излишните килограми. Това се дължи на приема на еднотипни храни в рамките на деня, нещо, което прочиства организма.

Положителното в тази програма е това, че няма никакви ограничения при консумацията на плодовете и зеленчуците, а освен това не се и гладува Едновременно с това пък организмът се зарежда с полезни витамини и минерали, активизира се и обмяната на веществата.

Най-подходящото време да се започне тази диета е краят на лятото и началото на есента. Тогава пазарът е богат на плодове и зеленчуци и е много лесно да се състави подходящо по цвят меню.

В какво се състои диетата Светофар? През първия ден се ядат жълти храни - лимони, кайсии, жълта диня, пъпеш, бяло грозде.  Към тях могат да се добавят картофи, моркови, царевица и ядки.

Вторият ден е посветен на зелените храни - пресен лук, спанак, лапад, краставици, грах, зелен фасул, броколи, зелени ябълки, круши, киви. Може да се пие и зелен чай.

Трятият ден принадлежи на червените храни - домати, чушки, цвекло, червен лук, червени ябълки, червени сортове грозде, розов грейпфрут, ягоди, малини, вишни, череши. Може да се пие по чаша червено сухо вино, чай от каркаде или шипки.

Веднага се забелязва, че в списъка на продуктите, разрешени при тази диета, влизат само такива, за които червеният, зеленият и жълтият цвят са естествени, т.е. дадени им от  природата. Например, месото не е включено, макар че е червено, защото когато се обработи термично, то става сивкаво. С този тридневен хранителен режим, лесно  и без глад, могат да се свалят 2 кг. Може да се прави всяка седмица, като през останалите дни се ограничават тестените храни, захарта и алкохола.

Ето и едно примерно меню:

Жълт ден

Закуска: 300 г пъпеш

10 ч.: Чаша портокалов сок

Обяд: Голяма салата от 1 варен картоф, малка консерва царевица и 1 настърган морков. Подправете с 1 ч.л. зехтин и лимонов сок.

16 ч.: Малка шепа ядки

Вечеря: Салата от настъргани моркови, жълти ябълки и 2 суп. лъж. орехи. Подправете с лимонов сок.

 

Зелен ден

Закуска: Плодова салата от  1 киви и  1 круша, подправена с мента

10 ч.: чаша зелен чай

Обяд: 250 г задушени броколи и 1 зелена ябълка

16 ч.: чаша зелен чай

Вечеря: Салата от спанак, краставица и 100 г грах. Подправете със сок

от лайм и малко целина.

 

Червен ден

Закуска: 200 г диня

10 ч.: 1 чаша  чай каркаде

Обяд: Салата от домати и печени червени чушки, подправена с 1 ч.л. соев сос

16 ч.: 1 червена ябълка

Вечеря: Голяма салата от червено зеле, 1 домат, 1 сурова  червена чушка, подправена с дресинг от винен оцет и червен босилек.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!