Диетата на щастието

Пролетта е сезонът, когато  хората изпитват променливи настроения. Тя повишава и риска от депресии.  Първата ви мисъл е да вземете някакви хапчета против умора и стрес, но  преди това пробвайте т. нар. ‘щастлива диета’. Целта й е не да ви ограничава, а да ви насочи  към тези храни, които могат да ви повлияят позитивно.

Йодът е елемент, който е изключително  важен за щитовидната жлеза. А лошото й функциониране е свързано с умора, слаба памет, депресия, мигрена, наддаване на тегло, безплодие, инфекции, болести на сърцето и др.

За да си набавите йод трябва да консумирате риба, скариди, яйца, сардини и ципата на картофите.

Калцият е важен за доброто настроение. Нивото на калций в организма помага за освобождаването на невротрансмитери, които повишават настроението. Недостигът на калций пък  може да предизвика тревожност, депресия, раздразнителност и влошена памет. Дефицитът на калций може да предизвика и  хормонален дисбаланс, който води до увеличаване на теглото.

Калций може да си набавите като консумирате мляко, сирене, зеле, спанак и бадеми.

Магнезият е минерал, който успокоява мозъка и нервите. Той участва в лечението на депресията. Недостигът му може да доведе до тревожност, безсъние и умора.

Ще си набавите  калций  чрез консумацията на пълнозърнести  храни, зелени листни зеленчуци, сьомга, слънчоглед и бобови култури.

Слънцето ви доставя витамин D, който ще ви накара не само да се чувствате добре, но и ще повиши имунитета ви. Дефицитът на витамин D в свързан с няколко форми на рак, а също така и на депресия и деменция. Според учените една от причините хората да се разболяват през зимните месеци се дължи на  намаленото слънцегреене през този сезон.

За да си набавите витамин  D ще ви помогне  слънцето и консумацията на риба.  

Фибрите  подпомагат намаляването на тегло и  подобряват настроението. Те помагат и за избягване на резките промени в нивата на кръвната захар и на инсулина, прочистват и стомашно-чревния тракт.  Според изследванията, хранителните режими, които са с ниско съдържание на фибри, са свързани с депресия и дори от повишен риск от самоубийство…

Ще си набавите фибри чрез зелените листни зеленчуци, плодовете, пълнозърнестите храни и овесените ядки.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!