Днес е Лазаровден

Лазаровден се чества  в предпоследната  събота  преди Великден. Това е един от най-цветните и красиви момински празници. Лазаровден, както и Цветница,   символизира възраждащата се за живот природа, любовта и цветята. За разлика от Коледа, главна роля на този празник имат девойките.  

Празникът носи името на Свети Лазар, който е възкресен от Христос на четвъртия ден от своето погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

В народната традиция за девойките това е обред за „посвещение“ в моминството, за „замомяване“ - така те влизат в групата на момите и са готови да създадат семейство. Тяхната възраст е от 10 до около 16 години. Някога се е смятало, че девойка, която не е лазарувала, не може да се ожени. Обикновено на този ден в миналото момците са искали ръката на своята избраница.

Лазарките, облечени в празнични дрехи и с цветни венци на главите, носят кошнички, окичени със зеленина за събиране на дарове. Те обикалят къщите с песни, пожелавайки здраве, плодородие, щастие, благоденствие и сбъдване на най-съкровените надежди за всеки от семейството. Стопаните пък  ги даряват с орехи, яйца, пари, плодове и дребни подаръци.
 

Вярвало се е, че обичаят Лазаруване носи стопанско и житейско благоденствие на цялото село. Затова лазарките, макар съвсем млади момичета, се посрещат с особена почит от всички жители. В отделните части на България Лазаруването може да има някои вариации – като изпълнение и като наименование.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!