Движете се за здрави стави

Артрозата е хронично дегенеративно ставно заболяване, свързано с обезводняването на ставния хрущял и последвалото му износване. Когато той изтънее, костта се натоварва с несвойствена за нея функция и реагира по единствения възможен начин - да се разраства  в местата с натоварване и да образува т. нар. шипове. Те дразнят околните структури, предизвикват възпаление, оток и съответно болка.

Доскоро се смяташе, че ставният хрущял не се възстановява. Специалистите обаче напоследък твърдят, че това е един бавен и труден, но не и невъзможен процес.  Естествено, хрущялът не може да регенерира 100%.  За целта трябва да се спазва определен режим - двигателна активност, прием на много течности. Колкото по-слаба е мускулатурата, толкова повече се товари ставата и се усилва болката. Затова упражненията се правят от облекчено положение - седящо, от лицев или тилен лег, при възможност да се прави и подводна гимнастика.

Първият и основен симптом за проблем със ставите е болката, понякога придружена с оток. Тя се появява често след натоварване - продължително ходене, тежка физическа работа. Болката в кръста понякога се предизвиква от продължително седене. Обездвижаването е причина за отслабване на мускулатурата, затрудненото хранене на ставата води също до болка.

Единствената става със собствено оросяване е тазобедрената - при всички други хранителните вещества се доставят през ставната капсула чрез движението.

Често хората не обръщат  внимание в началото, търпят с години, самолекуват се и в един момент са шокирани, че вече се налага смята на става. Когато ставният хрущял не е износен, напълно може да му се помогне с медикаменти, физиотерапия и прием на хондропротектори.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!