Дългите разстояния изминати в седнало положение вредят на гърба

Лято е  и много хора пътуват през този сезон с коли на дълги разстояния. Важно е да се знае обаче, че натоварването на гърба при шофьорите значително нараства и, ако не се вземат мерки навреме, се появяват неприятни усещания и болки. Какво трябва да правите, за да нямате проблеми с гърба?

Ако ви предстои пътуване рано сутрин, преди да седнете зад волата направете няколко обиколки на колата си и разкуршете тялото си - по този начин ще се събудите, но  и ще си направите ‘автогимнастика’.

Мускулите на шията и гърба се напрягат заради позата, в която водачът седи наведен над волана и с опънати крака към педалите.  Така се получава натиск на междугръбначните дискове, който се засилва по време на пътуването. Ъгълът между краката и тялото на водача трябва да бъде около 90 градуса, а гърбът трябва да е плътно прилепен към седалката.  Може да се използват и специални коригиращи възглавници.

Облегалката за главата трябва да  се постави така, че да бъде на нивото на тила или ушите на шофьора. Голямо значение има и колко близо до волата седите - най-добре е да се избере оптимално положение, при което няма да се изморяват излишно мускулите на гърба, ръцете и краката. Вредно е да се използват подлакътници или пък лактите да се поставят на стъклото на отворения прозорец.

За щастие, седалките на повечето съвременни автомобили позволяват да се регулира тяхната височина и дълбочината на наклона им. Затова изберете вариант, който ви е най-удобен.

Особено важно е по време на пътуването да не се напряга гърбът и главата да не се навежда напред. Ако пътуването е продължително, разумно е на всеки 2-3 часа да спирате и да правите почивка. 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!