Факти и митове за антиоксидантите

В последно време  много се говори за антиоксидантите. Нещо повече -  преувеличава се тяхната роля за удължаване на човешкия живот, стига се дори до създаване на митове за чудодейната им сила.

Говорили сме много какво представляват всъщност свободните радикали.  Те са страничните продукти при окислителните реакции в организма. Това са молекули, в чиито атоми липсва един електрон, което ги прави много агресивни. Те се опитват да си набавят недостигащия електрон и им е безразлично откъде ще го вземат.

В резултат на ‘бомбардировките’ от стрна на голямо количество свободни радикали се разрушават белтъчни молекули, ферменти, молекули ДНК - всъщност всичко…Образува се затворен кръг - всеки атом, отдаващ електрон на свободния радикал, на свой ред се превръща в такъв.

Антиоксидантите пък са особени вещества, които не само лесно неутрализират свободните радикали, но при това си действие самите те не стават агресивни. Те се синтезират  от организма и постъпват с храната.

Но за антиоксидантите има много митове.  Един от тях е, че в хранителните продукти се съдържат малко антиоксиданти. Разбира се, това е така, но ако се храните с фаст-фууд.  Източници на антиоксиданти са суровите плодове, зеленчуците и чаят.

Твърди се, че най-добрият източник на антиоксиданти са добавките. Според специалистите обаче, при правилно хранене и спазване на нормите за здравословен начин на живот,  няма никаква нужда от допълнителен прием на добавки.

Говори се, че синтетичните антиоксиданти са по-добри от натуралните. Важно е да се знае обаче, че и най-добрите добавки, изработени в лаборатории, са само подобия на вълшебните живи  еликсири, които ни е дала природата.

Битува мит, че антиоксидантите подмладяват. Засега е доказано само защитното действие на тези вещества. Но никой не може да спре времето или да го накара да тече назад. Затова грижата за здравето и за състоянието на кожата трябва да започне от най-млада възраст…

Твърди се, че антиоксиданти има само в плодовете и зеленчуците. Това не е вярно. Има ги и в пълнозърнестото брашно, бобовите растения, ядките, семената, червеното вино, а даже и в нетлъстото месо, млякото и пресните яйца.

Плашат ни, че свободните радикали са абсолютен враг. Това не е вярно, защото нашият организъм е така съвършено устроен, че е способен да извлича полза от всичко. Свободните радикали способстват организмът ни да се отбранява от чуждите микроорганизми,  изпълнявайки ролята на едно от звената на сложната имунна система. Вреда от тях има само ако те станат прекалено много.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!