Февруари - месецът на любовта

Започна месецът на любовта. Смята се, че Денят на свети Валентин съществува повече от 16 века, но всъщност празници на любовта са известни от по-древни времена - още от епохата на езическите култури. Римляните, например, имали в средата на февруари фестивал на еротизма - в чест на богинята на любовта Юнона.

Празникът на влюбените се отбелязва в Европа от 13-ти век,  в САЩ от 1777 г., а у нас - от началото на 90-те години на миналия век /защо - никой не може да отговори, като се има предвид, че св. Валентин е католически светец/…

Англичаните смятат, че от 14 февруари природата се обръща към пролетта и при птиците започва периодът на брачните игри.

Според преданията, през 3 в. в гр. Терния /Римската империя/  живял епископ на име Валентин. Той се занимавал и с научни изследвания, и частна медицинска практика. По време на  кампанията на император Клавдий II Готски против християните, епископ Валентин бил арестуван и обезглавен на 14 февруари 269 г. Арестът му бил предизвикан от това, че римският император не позволявал  на войниците в своите легиони да се женят, а Валентин тайно ги венчавал за техните любими.

В очакване на екзекуцията си Валентин написал писмо до дъщерята на свой надзирател и се подписал: ‘’Ваш Валентин” /твърди се, че именно оттам идват картичките-валентинки/.

По-късно като  християнски мъченик, пострадал за вярата, Валентин бил канонизиран от католическата църква, а през 496 г. римският папа Геласиус обявил 14 февруари за Ден на свети Валентин. Датата съвпаднала с честването на Юнона - богинята на любовта. Оттогава всяка година на 14 февруари хората си спомняли за свети Валентин и устройвали празник на влюбените.

Традицията на този ден да се правят подаръци укрепва с всяка изминала година и вече  се е превърнала в доста успешен бизнес. В началото на миналия век американците изпращали на годениците си марципани, които били  доста скъпи.

В Япония пък  традицията да се подаряват сладкиши на този ден се появила с подкрепата на голяма  фирма за производство на шоколад. Там започнали да празнуват Деня на свети Валентин през 30-те години и досега шоколадът си остава най-разпространеният подарък.

Французите  подаряват за празника скъпоценности, а в Дания хората си изпращат   изсушени бели цветя. Но в света има и някои страни, които особено се отличават в ‘празнуването’ на  този празник. На първо място това е Саудитска Арабия, която е единствената страна в света, където този празник е официално забранен, при това под заплахата от сериозни глоби…

Символите на Деня на свети Валентин са гълъби и сърца, пронизани от стрелата на Амур. На 14 февруари се пускат множество поздравителни картички-валентинки. Италианците смятят за свой дълг да подаряват на този ден бонбони на любимите си - 14 февруари  там се нарича ‘сладък’.  Галантните французи пък първи въвели любовните послания- четиристишия.

Във Финландия и Естония празникът се нарича Ден на приятелите. В Япония провеждат конкурс за най-гръмко любовно послание. Младежите и девойките се изкачват на подиум и крещят с всички сили това, което искат да кажат на любимия.

Англичаните пък изпращат любовни послания и на своите животни - особено на кучета и коне…

В Америка в тези дни се продават 108 милиона рози, предимно червени, разбира се, а за бонбони се харчат 692 милиона долара...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!