Фибри за отслабване

Фибрите са били популярни като начин за отслабване още през 70-те години на миналия век.  След това обаче те потънали в забрава.  Тогава модерни станали всякакви диети, които обещавали магическо сваляне на килограмите.

Поради големия брой отслабващи и то на световно ниво, напоследък диетологията си поставя все по-строги научни правила. И едно от най-важните от тях е, че за да се отслабне трайно и здравословно, в менюто трябва да присъстват поне 20-25 г растителни влакна дневно. И тук възниква въпросът - какво им е толкова важното на тези фибри, които ние дори не усвояваме?

Според специалистите фибрите ни карат да ядем по-малко. Така че колкото повече растителни влакна приемаме с храната си, толкова по-лесно ще регулираме теглото. Фибрите трябва да се дъвчат дълго.  А това означава, че вие се храните по-дълго  и така има достатъчно време до мозъка да достигнат сигналите за ситост.  При бързото хранене ние ядем поне 5-6 минути по-кратко време и приемаме повече храна от нужното, защото не даваме възможност на мозъка да осъзнае процеса.

По принцип богатите на фибри храни са нискокалорични, a едновременно с това за обработката им са необходими много повече усилия. Нещо повече - важно е да се знае, че при усвояването на дневната норма фибри се изразходва толкова енергия, колкото при 20 минути бягане.

Самите влакна преминават през храносмилателната система от началото до края й без да се преработват напълно. По пътя си те са в състояние да повлекат до 30% от постъпилите с храната вредни мазнини. Бедната на фибри храна може да се движи в стомаха и червата в продължене на цели 80 часа, докато богатата на  влакна преминава за 24 до 36 часа.

Растителните фибри ускоряват работата на храносмилателната система. Те стимулират стомаха и част от приетата висококалорична храна се изхвърля в непреработен вид. Според специалистите 1 г фибри неутрализира 7 калории.

Богатите на влакна храни поддържат стабилно нивото на захарта в кръвта за 2 часа след хранене. Това означава, че няма да изпитвате сериозни пристъпи на глад между основните хранения. Ако увеличите употребата на фибри само с 6 г на ден, намалвяате  риска от сърдечносъдови заболявания  с цели 25%. А при максималният прием от 20 г рискът от рак на храносмилатената система спада с 40%...

Как да си осигурите прием на  25 г влакнини? Ако  ядете поне 3 плода на ден, 3 порции по 100 г зеленчуци и 4 порции пълнозърнести продукти /пшеничени, нерафиниран ориз и др./, дневната норма ще бъде осигурена.

Важно е да се знае, че  плодовете трябва да се ядат, а не да се пият - в 200 г портокалов сок има само 0,4 г фибри, докато в 1 среден портокал те са  2,7 г.  Яжте картофите с кората. В 150 г има 3,4 г фибри, а ако са обелени - само 2,4.  Най-добре е да хапвате бобено вместо картофено пюре. Ако в  100 г от картофеното има 1,5 г фибри, то  в бобеното те са 4 г.

За междинна закуска консумирайте ядки, а не чипс.  В 25 г бадеми има 2,1 г фибри, а в същото количество чипс само 1 г.  В зелената салата слагайте повече спанак. В 100 г от него има 2 г фибри, а в обичайната салата - 0,5.  В сосовете и салатите слагайте  каперси - в 1 суп.лъж. има 0,75 г фибри.                                                 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!