Грижа за добро зрение

За да имате в напреднала възраст добро зрение, трябва да се грижите за очите си още от младини.  Има няколко основни правила, които трябва да се спазват.

Първото и най-важно е редовният профилактичен преглед. Желателно е  веднъж годишно, дори и да нямате  оплаквания, да посещавате очен лекар.  Така офталмологът  ще има възможност да коригира навреме късогледството, далекогледството или астигматизма, а също така да улови безсимптомно протичащи заболявания и да назначи своевременно лечение.

През лятото слънцето е силно, но и през змата има дни, когато то блести особено ярко и пречи на очите. Ако сте скиор, задължително е на пистата да бъдете с очила. Ако не предпазвате очите си от вредните ултравиолетови лъчи, може да получите главоболие, конюнктивит, дори и фотофобия - изострена чувствителност към светлината.

Най-добрата почивка за очите е сънят. Ако по цял ден сте пред компютъра обаче, естествено е да чувствате напрежение в очите, а в края на деня може и да ви заболят.  Затова спазвайте правилото  на всеки 20 минути пред екрана, независимо дали пишете или четете, да отклонявате поглед оттам. Гледайте 10-15 секунди към ъгъла на стаята, след това 10-15 секунди фиксирайте поглед върху близък предмет. След това направете няколко кръгообразни движения с очите.

Очите се нуждаят и от специална храна. Знае се, че морковите са полезни за зрението заради съдържанието на витамин А. Но към тях може да се добавят и авокадото, чушките, бадемите, лаймът. Яйцата също са добър източник на витамин А, лутеин и зеаксантин - естествени антиоксиданти, които поддържат нормална функцията на очите...  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!