Хем полезни, хем вкусни - това са ядките

Дали ще бъдат бадеми, фъстъци, лешници, орехи, кашу, сусам, слънчогледово или тиквено семе - всички знаем, че са вкусни, но са и много полезни. Защо?

Ядките са основен източник на протеини и лесноусвоими ненаситени мастни киселини. Те съдържат основни витамини като А, Е, РР, а също и витамини от групата В,  богати са и на микроелементи -  калий, магнезий, фосфор, селен и др.

Гладът може да бъде заситен от малко количество ядки. Доказано е, че те подпомагат  превенцията на сърдечносъдовите заболявания, полезни са за укрепване на костите и зъбите, както и за протичането на  процеси като кръвосъсирването, обмяната на въглехидратите и мазнините. Някои  ядки пък са познати като афродизиак - кедровите ядки, сусамът и шамфъстъкът.

Според някои изследвания ядките намаляват риска от появата на старческо слабоумие и инфаркт  благаодарение  на високото съдържание на витамин Е.     

Важно е да се знае обаче, че поради богатото съдържание на протеини ядките могат да бъдат силни алергени. Заради високата  си калоричност пък те трябва да се консумират в ограничено количество. И тъй като различните ядки съдържат различни полезни витамини и минерали, експертите по здравословно хранене препоръчват да се яде микс от различни ядки. Дневна доза - една шепа /30-50 г/.   

Много е важно, също така, да се уточни, че е препоръчително ядките да се консумират сурови. Печените съдържат много малко полезни съставки, но пък много калории. Все пак има и изключения - това са кестените. Те се консумират варени или печени.

Кестените, всъщност, се различават и по друго от останалите ядки - високото съдържание на бавноусвоими въглехидрати и малкото мазнини в състава им.  

Има данни, че в големи количества суровото кашу и кайсиевите ядки могат да бъдат отровни, но ако  се придържате към препоръчителните 50 г дневен прием, всичко ще бъде наред.

Имайте предвид, че някои от ядките бързо гранясват заради високото съдържание на мазнини, затова трябва да се съхраняват в хладилник или фризер.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!