Химия на щастието

За да изгоните лошото настроение са ви нужни три ‘продукта’ - анандамид, допамин и серотонин. Тъй като  всичко е химия, дори и щастието, необходимо е да се стимулира вътрешната лаборатория.

,Фабриката за щастие’ се намира в главния мозък. Там се произвеждат ендорфините. Те лекуват болката, подобряват настроението, чрез тях придобивате самочувствие. На мозъка най-вече действа анандамидът, след това идва серотонинът - хормонът на щастието, а накрая, но не и по важност, е допаминът - хормонът на удоволствието. Ако искате да сте усмихнати и във форма, са ви нужни и трите ценни съставки на формулата на щастието.

Щастието обаче минава през стомаха. Ако искате да се смеете, трябва да хапвате добре и то продукти богати на триптофан, за да си произвеждане серотонин. Яхнията обаче няма да ви направи щастливи, нито парчето торта. Според специалистите щастието се крие в хляба, бананите, шоколада, смокините, ягодите, захарта, изварата, киселото мляко, пилешкото, рибата и фъстъците.

Веселият дух живее в здраво тяло. Физическите упражнения увеличават секрецията на ендорфини, защото забързват метаболизма, а оттам се активизира секрецията на хормоните на щастието. Тичането и плуването ще  свършат работа, но най-добри са танците, особено валсът и тангото.  Там където има прегръдка и допир, се отделя окситоцин - т.нар. хормон на любовта. А в комбинация с ендорфините - ще бъдете изстреляни на седмото небе.

Най-големият враг на доброто настроение е мракът.  Липсата на слънчева светлина вдига нивото на  мелатонина в организма. А той пречи на секрецията на серотонин. Затова, особено през зимата, вдигнете  щорите, запалете всички лампи, пуснете си музика и...депресията ще избяга веднага.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!