Храненето на работното място е изключително вредно

Обичате ли да хапвате пред компютъра през работно време? А след това приспива ли ви се? Вярно е, че храната в много важна за умствената дейност  и трудоспособността, но  помислете къде и как се храните.

Разбира се, случва се често да сте заети, за да използвате обедната си почивка по предназначение, и хапвате набързо нещо  /обикновено нездравословно/ на бюрото. Това обаче пречи да си починете след обяда и малко да се разсеете от натоварването.

Според специалистите храненето пред компютъра или на бюрото е изключително вредно - то обикновено е съпътствано с мисли за работа, а често хората работят, докато похапват. Това пък води до преяждане…

След тази обедна почивка, която въобще не е почивка, вие отново оставате залепени за бюрото или компютъра. А липсата на движение пречи на циркулацията на кръвта и смилането на храната, което може да предизвика умора, сънливост и, разбира се, нетрудоспособност.

Друг недостатък на храненето  на работното място е това, че служителите рядко почистват бюрата си, а клавиатурите им обикновено са пълни с трохи. Така  те се превръщат в развъдник на милиони бактерии. Тези, които обядват и  работят едновременно, пипат телефонната  слушалка или мишката с ръцете си и ги замърсяват.  И всъщност излиза, че работното място е нездравословна среда за хранене.

Какво трябва да се направи? Първо помислете как да промените мястото на обедната почивка и храненето или пък  започнете да дезинфекцирате и почиствате често бюрото си. Ако излезете навън през обедната почивка, това ще ви разсее и разтовари, ще ви позволи да обядвате без да мислите за работа, да се надсладитена храната, без да преяждате, а разходката ще помогне за доброто храносмилане.

Ако работата ви е свързана с голямо напрежение или с  физическо натоварвате, добре е в обедното меню да има месни продукти и по-мазни храни - те ще осигурят енергия на тялото ви.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!