Храни, полезни за очите

Специалистите са категорични, че  за запазване на зрението и поддържане на функцията на очите, важно условие е правилното хранене. То трябва да се състои предимно в спазването на три принципа - умереност в храненето; пълноценна, лесно усвояема и разнообразна храна и повишено добавяне в менюто на продукти, богати на витамин А, В и С.

В наше време свойствен за много хора е витаминният дефицит. При заболявания на очите обаче, организмът изисква определени витамини.  Витамин А се съдържа в морковите, доматите, пъпеша, салатата, зеления грах, зеления лук, изварата. Витамин В - в зеленчуците, гъбите и  кисело-млечните продукти. Богати на витамин С са шипките, картофите, киселото зеле, цитрусите.  Ето защо щедро включвайте в хранителния си режим тези продукти.

Морковеният сок подхранва отлично очите. Той е най-богатият източник на витамин А. Може да го пиете, когато пожелаете, но два пъти в годината трябва да се пие като лекарство - по чаша сок всяка сутрин в продължение на един месец.

Сокът от моркови укрепва и нервната система и ободрява организма. Важно е да се има предвид, че  задушените моркови, сокът и прясната салата трябва да се консумират задължително със сметана или масло, тъй като витамин А е мастноразтворим.

Изключително ефективен е сокът от магданоз, когато се отнася до заболявания на очите и зрителния нерв, язви на роговицата, катаракта и конюнктивит. Този сок е много силен, затова не трябва на ден да се приемат повече от 30-40 мл, а количеството на един прием трябва да е не повече от една супена лъжица. Добре е сокът от магданоз да се смесва с друг сок или вода. Полезна е комбинацията  от сок от моркови и магданоз.

Сокът от цвекло освежава очите и изчиства кръвта. Две супени лъжици сок от цвекло добавете към морковено-магданозеният  сок. Добре действат на съдовете на окото и кайсиите във всякакъв вид - натурални, пресни плодове, сок и сушени…

Изключително полезна за очите е боровинката. През летния сезон е добре да се хапват повече боровинки.  Чаят от шипка пък е много богат на витамин С.  Затова пийте повече шипков чай - той осигурява здравина и еластичност на съдовете.

Според специалистите, късогледите хора трябва да хапват глог. Той е богат на аскорбинова киселина и каротин. Сушените плодове от глог, смлени на прах и смесени с мед, могат да се консумират като сладко. Сушените листа пък   могат да се приемат във вид на чай.

Много полезна за очите е и тиквата. Ограничения в консумацията й няма. Добре е да се добавя в салати, супи и пюрета.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!