Храните, които дразнят стомаха

Усещате парене, което възниква в гърдите и средната част на корема - значи имате киселини. Почти няма човек, който поне веднъж в живота си да не е страдал от тях. Обикновено проблемът се решава  като се промени начинът на живот или  пък в по-тежките случаи - с лекарства, които обикновено се продават без рецепта в аптеката.

Разбира се, хроничните киселини могат да са симптом на по-сериозен проблем като гастроезофагеален рефлукс, например. Тъй като хората реагират по различен начин на храните и напитките, добре е да се избягват тези, които им причиняват киселини.

Доста храни, макар че са полезни, причиняват киселини . Специалистите, например, препоръчват да се избягват цитрусовите плодове, соковете от тях, както и доматените продукти.  Плодовете и зеленчуците, които могат да предизвикат появата на киселини са лимоните, мандарините, грейпфрутите, портокалите, ананаса, лукът, чушките /особено лютите/, доматите и доматеният сок.

Соковете от плодовете и зеленчуците са по-кисели, затова те също могат да предизвикат киселини.  Пикантните подправки и мазните сосове действат на стомаха по същи начин. Затова е добре да се избягват ястия, приготвени с люти чушки, горчица, къри и чили.

Според специалистите съдържащите кофеин храни като шоколад, кафе, енергийни напитки, различните енергийни блокчета,  също могат да  причинат стомашни проблеми.

Ограничаването и избягването на мазните храни може да помогне да се намали честотата и тежкия характер на киселините. Отслабването също помага. Мазните и пържени храни като бекон, наденици, пълномаслени млечни продукти, червени меса, чипс, масло и яйчените жълтъци,  също могат да предизвикат киселини.  Проблеми може да имате и ако консумирате рафинирани въглехидрати като обогатените тестени изделия, пастата, снаксовете и трапезната захар.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!