Христос Воскресе!

Великден е най-големият християнски празник. На този ден се празнува възкресението на сина Божи  Исус Христос.

Най-яркият символ на празника е яйцето. През вековете то е символизирало четирите елемента на мирозданието: черупката олицетворявала земята, мембраната  е въздухът, белтъкът - водата, а жълтъкът - огъня.  В живота и в смъртта те винаги са свързани, затова яйцето станало символ не само на живота, но и на смъртта.

Яйцата се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена в семейството. Докато е още топло и прясно боядисано, тя рисува с него кръстен знак на челата на децата, а после на всички останали от семейството. Яйце се дарява на всеки,  който прекрачи прага на къщата.  

Първото боядисано яйце се оставя пред домашната икона, или се заравя в средата на нивата, за да я пази.

В полунощ в събота хората се чукат с яйца и се поздравяват с фразата ‘Христос Воскресе!’,  а отговорът е ‘Воистина Воскресе!’.

Освен, че е най-големият празник в християнския църковен календар, Великден в народната традиция е тясно свързан с тържеството на пролетта, с възраждането  на природата и поредното превъртане на вечно движещото се колело на живота.  Ето защо пасхалните  поверия изразяват  надеждите на хората за по-добро бъдеще.

Открай време лечителите и знахарите смятали  празника за най-силния ден в годината, през който всяка болест може да бъде  победена.  Затова тогава изпълнявали обреди за сполука, богатство,  щастие и любов.

Христос Воскресе!
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!