Има връзка между външността на мъжа и интелекта му

Според изследване на чешки учени, за да се определи интелекта на мъжа, трябва да се погледне лицето му. Любопитно е, че при жените това не работи…

Учените използвали статистическите изображения на лицата на 40 мъже и жени, за да установят може ли да се оценят интелектуалните  способност на основата на физиогномически характеристики. Нивото на IQ на хората от снимките било определено предварително. Установено било, че  само по снимка може да се установи интелекта  на мъжете.

Резултатите от изследването показват, че за да се оцени реалния интелект на мъжа, е достатъчно просто да погледнеш  лицето му, макар че тази оценка не се базира на формата на лицето.

Все пак учените нямат обяснение как  хората успяват да определят интелектуалните способности на мъжете. Все пак има хипотеза защо тази способност не работи при жените. Според учените стремежът на първо място да се оцени привлекателността на дамите може би влияе на човешкия мозък и  пречи да се даде точна оценка на интелекта на жените.

Резултатите от изследването показва, че хората са склонни да свързват определени черти на лицето с висок интелект.  Изследователите съобщават, че докато много външни характеристики не представляват нищо друго освен културен стереотип, има някои все още неизвестни визуални подсказки, които помагат на хората да направят верния извод...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!