Имунната система и прополисът

Пчелният прополис  притежава естественото свойство да унищожава патогените и още от древността  е упторебяван като средство за лечение на рани. Изследванията показват, че той предотвратява  множество заболявания, атакувайки  активно бактериите, вирусите и другите микроогранизми, които са причинители на инфекции.

Освен доказаните антибиотични и антисептични свойства, прополисът има способността да стимулира имунната система. Също така той има антивирусно и противовъзпалително действие. Проучванията продължават да потвърждават ценните свойства на прополиса да лекува без помощта на други лекарства грип, общи простуди  и да облекчава състоянието при автоимунни заболявания като астма, артрит, диабет тип 1 и лупус.

Освен това изследванията показват, че прополисът повишава добрия холестерол, подобрява инсулиновата чувствителност и балансира нивата на кръвната захар.

Според някои учени, прополисът може да играе важна роля и в борбата срещу някои видове рак - на простатата и на дебелото черво. За разлика на химиотерапията, третирането с прополис убива единствено раковите клетки, без да атакува здравите.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!