Историята на сандвича

Обичаме да си хапваме сандвичи за закуска, за обяд или  вечеря. Това кулинарно изобретение вече е навлязло  широко в нашето ежедневие. Това е храната с може би най-аристократичното име. Историята е следната:


Говори се, че Джон Монтагю, четвърти граф на Сандуич, бил толкова запален картоиграч, че въобще не искал да се отделя от масата за игра, дори и за да яде. Затова поръчвал да му носят парче месо между две филии хляб - хем и да не си цапа ръцете. Ето откъде дошло името на най-известната храна в света.


Джон Монтагю  е заемал много важни длъжности във Великобритания. На него мореплавателят Джеймс Кук дори кръщава архипелаг в Тихия океан, защото Сендуич осигурява средства за експедицията му. Но истината е, че граф Монтагю се записва в световната историята именно с кулинарното си хрумване. То все пак остава непопулярно до 20-ти век, когато хората започват да работят много и то далеч от вкъщи и имат нужда от бърза храна. И сандвичите се оказват много удобни. Те даже се превръщат в индустрия и днес има  цели световноизвестни вериги, които правят сандвичи.


Днес сандвич се нарича всичко, пъхнато между две плоски парчета хляб. Но в кулинарията вече така се наричат и доста по-изящно приготвени филии от тези, които носели на графа. Защото, освен вкуса, и видът е много важен.


Някои кулинарни историци откриват някакъв първообраз на сандвича още в ранното европейско средновековие. Тогава, както е известно, хората рядко използвали чинии на трапезата. Тяхната функция изпълнявали филии хляб, върху които се поставяло варено или печено месо или друго ястие. Но това не са сандвичи. Изследователи на  гръцката античност  пък привиждат първия хот-дог (или франфурктер) още в "Одисея" заради някакви неясни наденички, които Омир споменава.


Истината е, че сандвичът е рожба на Просвещението. Първото официално споменаване със собственото му име е от 1762 г. Тогава английският историк Едуард Гибън в едно списание съвсем между другото описва как лондонски консерватори се събирали в известния клуб "The cocoa three" и там, около малки масички, ядели сандвичи, пиели пунш и говорели за бизнес и политика. Иначе казано, сандвичът е връстник на Паисиевата история и на българското Възраждане.


Историческите причини, които са родили за живот сандвича и са го направили световно известен, са същите, които родили парната машина, железниците, електрическата крушка, автомобила, телеграфа, компютъра и т.н. Това е нуждата да се работи по-ефективно и да се живее по-бързо, което обаче не означава по-хубаво и здравословно....
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!