Изневярата...

От дълбока древност изневярата винаги е била част от битието на хората, независимо от осъждащите я морални норми и църковни забрани, от житейските и юридически проблеми, до които тя води.


В днешно време тя е особено разпространено явление и с нея са свързани доста митове, за които ще поговорим.


Смята се, че хората изневеряват, защото са нещастни в постоянната си връзка.  Това може и да е вярно,  но се отнася повече за жените. Истина е, че при наличието на дълга връзка, независимо с брак или не,  те са по-податливи към  изневяра. Към това ги тласка рутината във взаимоотношенията с партньора и в забежката те търсят нови, свежи чувства.


При мъжете, обаче, нещата стоят  по съвсем  друг начин.  Независимо от  това, че са доволни от връзката си и  че обичат и харесват партньорката си, много мъже не биха пропуснали да получат още малко страничен секс, ако са сигурни,  че няма да ги хванат.


Статистиката показва, че 56 % от мъжете, които изневеряват,  са щастливи във връзката си, а само 34 % от изневеряващите жени са нещастни с партньора.


При принцип се говори, че мъжете кръшкат много повече от жените. Да,  може някога да е било така, но днес?  В днешно време,  жените вече изневеряват поради същите причини , както и мъжете. И двата пола търсят нещо ново, различно, по-силна тръпка... И все пак,  при жените има по-различен вид изневяра.  Романът с чужд мъж е своеобразно отмъщение към партньора за това, че дамата е недооценена и пренебрегвана вкъщи. Така тя повдига пониженото си самочувствие.  Но при жените има и друго - те по-често се чувства виновни заради изневерите си.  Мъжете пък лъжат по-добре и по-умело се измъкват от конфузни ситуации.


Друг мит относно изневерите твърди, че забежките са само заради секса. При повечето случаи може и да е така,  но сексът невинаги е причина за любовна афера.  Според психолозите, изневярата е начин човек да получи нещо, което му липсва.  Жената, например, може да започне връзка с чужд мъж, само защото той разговаря с нея, изслушва я и се интересува какво мисли тя, за разлика от партньора й.


Мъжът пък, чиято съпруга е вечно мърмореща и недоволна, трудно би устоял да една мила и усмихната жена /друг е въпросът дали,  ако те заживеят заедно, тя ще остане такава.../.


Едни хора търсят това, от което са лишени, други пък - нещо, което навремето са пропуснали.


Тези, които изневеряват постоянно, трудно могат да бъдат накарани да си признаят авантюрите. За тези хора те са нещо като  спорт,  те не влагат и грам чувства и въобще нямат и намерение да  разрушават постоянната си връзка.  Ако половинките им се примирят с това, връзката върви идеално.  Много от мъжете ‘коцкари’ са идеални съпрузи и бащи. А  при дамите пък има нимфоманки, които са прекрасни майки и домакини. И когато съпругът оцени всички тези качества у съпругата си, той си затваря очите за  изневерите й.  Но  тук има   и още нещо - половинката може да реши да си го върне, защото неискреността винаги се заплаща...


Затова психолозите са на мнение, че ако  някой изневери, по-добре е да си признае греха, защото  не се знае кога истината ще излезе наяве и какви ще са последствията тогава.


Някои твърдят, че когато няма секс, няма изневяра.  Всъщност, силната емоционална връзка с друг човек е доста опасна.  Влюбеният постоянно сравнява  обекта на чувствата си със своята половинка.  И с течение на времето  се наслоява  чувство на неудовлетвореност, това руши връзката и тя рядко устоява на подобно изпитание.


Така,  ако някой си пише имейли или смс-и с представител от другия пол, а крие това от половинката  си, той/тя извършва емоционална изневяра.


Твърди се, че между мъжа и жената е възможно да има  само платонична любов. Това може и да е така, но само в юношеството.  Според статистиката, над 80 % от изневерилите европейци са имали романи, които първо са започнали с просто приятелство.


Може да се чуе и твърдението, че изневярата укрепва брака. Това е мит на спипаните в крачка, които искат да оправдаят поведението си.  Разбира се, това твърдение е напълно невярно.  Защото изневярата, всъщност, е нарушено обещание, предадено доверие и причинена силна болка на другия... А  при  тези двойки, които  все пак успяват да преживеят подобно изпитание, завинаги остава чувството на обида, тъга и вина....


Според различни проучвания процентът на жените, които  изневеряват се доближава до този на мъжете. Какви са причините? За да се реши една жена да влезе под завивките  с чужд мъж, е необходимо много повече от удобна възможност.


Най-често срещаното оправдание за изневяра на жените е, че мъжете или приятелите им  са започнали да ги приемат за даденост. Истината е, че мъжете спират да разговарят. Когато общуването липсва, жените започват да търсят навън тази специална връзка, а проявата на внимание от страна на някой мъж става изключително съблазнителна.


Друга причина е, че интересите на двамата партньори  постепенно започват да се разминават. Докато някога те са вървели заедно, ръка за ръка, сега мъжът предпочита да прекарва свободното си време с приятели на бира, докато жената отива на кино. Когато двама души започнат да правят нещата поотделно, шансовете жената да потърси някой, който споделя интересите й, се увеличават.


Някои жени имат нормални връзки, всичко е наред, но те имат нужда от нови предизвикателства. Жената често търси онази вълнуваща тръпка да бъде прелъстителка и да провери, доколко все още  е привлекателна за другия пол.


Когато романтиката във връзката отмине и розовите облаци се разсеят, жената осъзнава, че фантастичният мъж, в който се е влюбила, го няма. Изведнъж той се оказва досадник с гадни навици. Жени, които са имали фалшиви илюзии и никога не са познавали  мъжа до себе си или са се надявали да го променят, изневеряват с надеждата да намерят отново истинския принц.


Дори когато жената  има връзка с прекрасен и любящ партньор, тя все още може да се нуждае от подхранване на самочувствието си и да си докаже, че е желана и я бива.


Когато една жена хване  партньора си в изневяра, тя смята, че има право "да си го върне" и нейната изневяра ще излекува наранените чувства.


Не са толкова много мъжете, които изневеряват, само за да се забавляват. Това е факт, който е установен от специалисти  в не една и две страни по света.


Ето защо, имайте това предвид и използвайте всеки подходящ случай, за да поговорите  откровено с партньора си, без обаче да правите сцени и да повишавате тон. Не се свивайте в себе си, като че ли не знаете нищо, като таите надеждата, че връзката с другата сама ще се разпадне, или пък  да се страхувате, че той ще си отиде...


Имате една основна задача - да си изясните причините, поради които вашият партньор ви изневерява. Трябва да си изясните и точно какво представлява той - доколко е сериозен. Не поставяйте ултиматуми “Или тя, или аз!”. Ако го направите, точно в разгара на спора това ще го накара да избере не вас, а другата и всички пътища към него ще бъдат отрязани.


Не бъдете агресивна, нападателна и зла - тогава той би се почувствал в свои води и би използвал всички средства, за да се оправдае и да ви унижи. Напротив, вашата смиреност и търпимост биха го обезоръжили.


Естествено -  готови рецепти не съществуват. Всички ние сме различни по характер, възпитание,  проблеми и начин  на живот.. Но все пак не трябва да забравяме за любовта си, колкото и сантиментално да звучи това в днешно време. Трябва да се борим за нея  с всички позволени средства.


Някои пък смятат, че когато гърнето се спука, колкото и да се лепи, накрая ще се счупи окончателно. Кой знае? Едно обаче е сигурно - когато има изневяра във връзката, няма само един виновен.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!