Жаждата и на какви заболявания може да бъде тя симптом

През лятото постоянно сме жадни и в това няма нищо чудно. Но жаждата невинаги може да се обясни само с горещото време - тя може да ни сполети и през зимния сезон и нерядко  е симптом за различни здравословни проблеми.

През лятото  може да оставим без внимание такъв сигнал, ето защо е важно да се знае на какви заболявания може да бъде симптом силната жажда.

Ако страдате от дехидратация, отличителните признаци са сухота с устата, а кожата става отпусната. Появява се жажда, която ни сигнализира и спасява организма от обезводняване. То може да бъде вследствие на голямо физическо натоварване, загуба на кръв, изгаряния, повръщане, разстройство, обилно потоотделяне... Във всички тези случаи е задължително да се приемат повече течности.

Постоянната жажда може да бъде предизвикана от нарушен баланс на хормоните, координиращи водно-солевата обмяна. При захарен диабет излишъкът от захар в кръвта рязко увеличава обема на отделяната урина.  При това жаждата може да бъде първият и дори единствен симптом за това сериозно заболяване.

Ако жаждата не ви напуска дори и след приема на голямо количество течности, задължително потърсете консултация с лекар и си направете изследване на кръвта.

Понякога силна жажда може да бъде предизвикана от  травма на главния мозък.  Това може да се случи и при неврохирургични операции. В тези случаи болестта почти винаги започва остро - болният може да посочи не само деня, но и точния час. Тогава се развива безвкусен  диабет. Такива случаи изискват незабавната помощ на невропатолог.

Жаждата може да бъде симптом и на повишена функция на паращитовидните жлези. Това заболяване може да се съпровожда и от други симптоми - болки в костите, настъпване на бърза умора, мускулна слабост и рязко отслабване. Това състояние изисква лечение от ендокринолог.

При  някои заболявания на бъбреците, те губят способноста си да задържат вода. Жажда може да усещате при пиелонефрит, хидронефроза и поликистоза на бъбреците. При тези заболявания  жаждата разкрива наличието на бъбречна недостатъчност. За жалост, това опасно състояние често се открива късно. Затова е важно да се обръща внимание на жаждата...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!