Кафето и ползата от него

Много хора се интересуват от въпроса полезно ли е кафето и как да си направят хубаво кафе без или с ниско съдържание на кофеин. Теоретично еспресото съдържа най-малко кофеин, тъй като се подава на малки порции, но така ли е в действителност?

Според изследователи, всичко зависи от сорта на кафеените зърна. Ниски по съдържание на кофеин са сортовете Арабика, които са сред най-разпространените.Ако не искате да прекалите с кофеиносъдържащите напитки през деня, трябва да имате предвид, че можете да изпиете само 4 порции /включително черен и зелен чай, кока-кола и енергийни напитки/. Това просто правило ще ви помогне правилно да дозирате кофеина.

Може да пиете и безкофеиново кафе, но ползата от него все още е под въпрос. Според специалистите, химичните елементи, които се съдържат в него само вредят на организма.

Ако се каните да се откажете от любимата си сутрешна напитка - не бързайте толкова. Много изследвания напоследък доказват, че 1-2 чашки кафе дневно всъщност са наистина от полза за човешкия организъм.

Любопитно е да се знае, че кафето утолява жаждата също толкова, колкото и водата. Кофеинът наистина увеличава отделянето на течности от организма, но за да се стигне до такъв ефект, са нужни поне 550 мг, докато в една чашка кафе има не повече от 100.

Кафето намалява риска от инфаркт и от всички сърдечносъдови заболявания. Хипертониците обикновено се отказват от кафето, защото се опасяват, че то ще влоши състоянието им.  Най-новите изследвания обаче показват, че не съществува абсолютно никаква връзка между кафето и повишения риск от инфаркт - дори напротив.

Американски учени твърдят, че 3 чашки кафе на ден  дори намаляват риска  от проблеми със сърцето.  Друго изследване  пък показва, че ако се говори за вреда, то по-вредни са енергийните напитки.  Повечето учени са на мнение, че защитният ефект на кафето  се дължи на антиоксидантите и другите компоненти с кафееното зърно.  

През 80-те години на минали век се вдигна голям шум около изследване, според чиито резултати кафето може да повиши риска от рак на панкреаса. Но през 2007 година научната общност окончателно призна, че кафето само по себе си не е канцероген. По-скоро такива са цигарите - обичаен спътник на чашката с кафе.

Дори напротив - днес някои учени са на обратното мнение, а именно, че кафето има защитен ефект срещу някои видове рак. Японски учени, например, твърдят, че хората, които редовно пият по 3 чашки кафе на ден страдат по-рядко от рак на черния дроб.

Отхвърлено е вече и твърдението, че кафето води до прекомерно отделяне на калция от организма. Вярно е, че кофеинът има подобно действие, но загубата е толкова незначителна, че това предупреждене е прекалено, а  евентуалният недостиг  на калций се дължи по-скоро на традиционно по-малката консумация на мляко и млечни продукти от любителите на кафето.

Доказан научен факт е, че кафето  води до прилив на енергия, създава радостно настроение и  подобрява способността за концентрация. За да се постигне обаче този ефект, е нужно да се пият поне 1-2 чашки кафе дневно.  Освен това така ще се намали и риска от депресии.  Важно е да се знае обаче, че ако вече са налице психични разстройства, кафето трябва да се спре. 

Резултатите от няколко най-нови изследвания показват,  че кафето предпазва от диабет и Алцхаймер. Смята се, че причината за това е свойството  на кофеина  да защитава клетките на мозъка от вредното въздействие на холестерола, което в крайна сметка е една от причините  за развитие на болестта на Алцхаймер. Други изследвания пък показват, че сред любителите на черната напитка има по-малко страдащи от диабет от втори тип.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!