Кафето и ползите от него

Отдавна се спори полезно или вредно е кафето. Напоследък  изследванията обаче показват, че черната напитка всъщност е полезна. Кафето може да предизвика пристрастяване и нервна възбудимост, но пък от друга страна, има доказано благотворно влияние върху здравето и правилното функциониране на целия организъм на човека.

Наскоро проведено проучване  показва, че 200 мг кофеин /те се съдържат с 2 чаши кафе/ подобряват качеството на паметта в дългосрочен план. 200-300 мг кофеин подпомагат сърцето, тъй като действат благотворно на кръвотока в състояние на покой. Пиенето на 6 чашки кафе на ден се свързва с 33% по-малък риск от развитие на диабет тип 2. Тези данни са от мащабно проучване на учени от Харвард.

Изпиването на 6 чашки кафе дневно намалява с 59% риска при мъжете да заболеят от подагра. Оказва се, че кафето има способността да намалява нивата на пикочна киселина в кръвта.

Кафето помага и на черния дроб. 2 чашки кафе на ден действат профилактично  срещу заболяванията на черния дроб като цироза, например. Доказано е, че 3-4 чашки кафе, изпити 1 час преди тренировка, значително увеличават физическата издържливост.

Според изследване  от 2012 година, жените, които пият поне по 3 чашки кафе на ден, са значително по-малко застрашени от базалноклетъчен карцином /немеланомен рак на кожата/, който е най-често срещаният вид раково заболяване на кожата.

Според резултатите от американско проучване,  рискът от депресия е 20% по-малък при жените, които изпиват дневно 4 чашки кафе. Обяснението е във вероятната взаимовръзка между кофеина и производството на серотонин и допамин.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!