Как да контролираме холестерола?

Трябва да се знае, че холестеролът не е вредно, а важно за организма вещество. Той е необходим за много жизненоважни процеси. Проблемите възникват само когато той е в прекомерно голямо  количество. Тогава холестеролът се отлага по стените на  кръвоносните съдовве и ги запушва.

Нивото на холестерол в кръвта зависи от наследствеността, но най-вече от неговото съдържание в храната. По тази причина лекарите препоръчват за профилактика на сърдечносъдовите заболявания да сме по-внимателни към дневното си меню.

Тялото ни се нуждае приблизително от около 1000 мг холестерол ежедневно. Голяма част от него /около 80%/  организмът си изработва сам, а останалата част получаваме чрез продуктите от животински произход - месо и млечни продукти. Плодовете, зеленчуците и зърнените храни не съдържат никакъв холестерол.

Най-много холестерол се съдържа в месото - свинско и телешко. Затова трябва да избягвате вратните  пържоли и ребра. Избягвайте и субпродуктите. Повишено съдържание на наситени мазнини има и в преработеното месо, наденици, колбаси, месни консерви и пушени храни. Освен това те съдържат и много сол.

Спор има  относно яйцата.  Но в сравнение с мазното или пушено месо, яйцата са доста безобидни. Диетолозите препоръчват да се ограничим до 2-3 яйца седмично. Но не бива да се отказваме изцяло от тях, защото те съдържат много полезни вещества.

Източници на холестерол са също маслото, сиренето, сметаната, пълномасленото кисело мляко. Затова специалистите препоръчват да се консумира мляко с не повече от 2,5% масленост. Но най-голям дял холестерол постъпва в организма при консумацията на полуфабрикати, пакетирани сладкиши и бисквити, хамбургери и всякакъв друг вид fast food.

Яжте повече риба, отколкото месо, тя е богата на омега-3 ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на холестерол.  Консумирайте бяло птиче месо. То е по-постно в сравнение на червеното, но мазната кожа  трябва задължително да се отстранява.

Борете се с наднорменото тегло. Ако то не се дължи на мускулна маса, килограмите говорят за наднормено  количество мазнини и хлестерол.

Всеки ден на вашата трапеза трябва да има ядки - особено полезни са орехите и бадемите. Те трябва да се приемат сурови, а дневната доза не трябва да надминава 3-4 ореха и 8-10 бадема.

Според диетолозите в дневното меню трябва да преобладават храните с високо съдържание на фибри. Те имат способността да абсорбират холестерола. Затова консумирайте повече плодове, зеленчуци и зърнени храни. Избирайте продукти, които съдържат водноразтворими фибри - грейпфрут, ябълки, бобови, моркови, зеле, овесени ядки. Лукът и чесънът намаляват холестерола особено ако се консумират сурови.

Добре е месото и яйцата да се консумират със зелена салата и зеленчуци без съдържание на скорбяла. Благодарение на  флавоноидите, които съдържа, гроздето също помага за  понижаване на холестерола. Полезни са цвеклото и авокадото.

Използвайте здравословни начини за приготвяне на храната. Запичайте я на фурна, гответе я на праа, задушавайте я, но не я пържете.

Полезни за профилактика и лечение на атеросклероза за чайовете от шипка, глог, мента и хвощ.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!