Как да се справим с авитаминозата?

Важно е да се знае, че правилното хранене и допълнителният прием на витамини възстановява здравословното, но и емоционалното ни равновесие.

Недостигът на витамин А води до сухота на кожата, чупливи нокти и цъфтяща коса. Появяват се проблеми със зрението, както и понижаване на имунитета. За да се справите с дефицита на витамин А, хапвайте повече  кайсии, моркови, коприва, цвекло, тиква, червени чушки, домати, царевица.

Дефицитът  на витамин С е причина за кървенето на венците. Нещо повече - вие ставате ‘мишена’ за простудни и вирусни заболявания. Витамин С може да си доставите като консумирате повече бобови и цитрусови растения, шипки, касис, чушки, ябълки, ягоди, киселец, картофи, зеле.

Недостигът на витамин К можем да установим, ако имаме безпричинни кръвотечения от носа. Ще помогне соевото масло, слънчогледовите семки, рибеното масло, черния дроб, яйцата, тиквата, доматите и грахът.

Недостигът  на витамин Е може да ви докара проблеми със зрението, като се стига дори до ретинопатия и до хемолитична анемия /разрушаване на еритроцитите/.  Този дефицит може да преборите с консумацията на зелени листни зеленчуци, яйца, растително масло, чай от шипки.

Недостигът на витамин В1 става причина за резки промени  в настроението и проблеми със съня. Чест симптом е сухотата в устата и тъмночервеният език. Задължително включете в хранителния си режим ориз, елда, бобови растения, ядки, яйца, овес, хлебни изделия и месо.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!