Как да запазим теглото след диета?

Ако сте пробвали диета, знаете, че запазването  на теглото след нея е по-трудно, отколкото свалянето на килограмите. Ако сте подбрали балансиран хранителен режим, с него със сигурност ще отслабнете по-бавно или по-бързо, но нищо не може да ви гарантира, че после свалените килограми няма да се върнат.

Ето защо след приключването на диетата трябва да спазвате някои правила. Всеки диетолог ще ви каже, че за да запазите теглото си, трябва да  отстраните причината, поради която  сте напълнели. Голямо изпитание е да се устои на аромата и вида на сервирана храна, както и да се гледат околните, които се хранят с голям апетит. Трябва въобще  да се избягва алкохолът, защото той пречи да се контролира количеството на приеманата  храна. Ако не успеете да се справите, негативният резултат скоро ще бъде налице - преяждане и връщане на предишните килограми, а в много  от случаите и повече от свалените…

Важно е да се знае, че никоя диета няма да ви помогне да постигнете максимални резултати без достатъчно движение. Затова ходете колкото се може повече, не използвайте асансьора, намалете температурата с спалнята с 1-2 градуса - това ще ви помогне дори и по време на сън за изразходвате повече калории.

Сутрин закусвайте сандвич с кашкавал или колбас с парче краставица. За обяд и за вечеря чиния супа от 50% зеленчуци, 25% белтъчини /пиле, риба, месо/ и 25% картофи или фиде. Два пъти дневно се препоръчва да хапвате плодове.

В събота  може да хапвате сладко. При такова хранене може да отслабнете за 5 дни с 0,5 кг или поне да задържате теглото продължително време.

Може да се използва и  т. нар. ‘правило на чинията’. Това означава, че чинията ви трябва да бъде пълна до половината с плодове и зеленчуци, ? с белтъчна храна и ?  въглехидрати.  Така организмът ви ще се адаптира към нов умерен режим на хранене и няма да ви измъчва усещането за глад.

Определете си разтоварващ ден, през който да ядете само плодове /или зеленчуци/ и ядки. Яжте бавно. Не гледайте телевизия и не четете по време на храна. Пийте зелен чай без захар като го запарвате само 10-15 секунди. Всеки ден изпивайте не по-малко от 1,5-2 л вода. Консумирайте натурални  пресни продукти, а не  консервирани. Рибата, месото и зеленчуците е добре да бъдат запечени или задушени. Най-добре е да не приемате храна по-късно от 18-20 часа вечер.

Алкохолът засилва апетита, затова го ограничете до минимум, а най-добре го откажете изобщо. Не пържете храната. През зимата поемайте комбинирани витамини, но преди това се консултирайте с вашия лекар.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!