Как да заздравим и запазим връзката си?

Когато човек се влюби, иска му се това да продължи цял живот. С времето, обаче, хората се променят, а с тях, разбира се, и чувствата им. Според специалистите, има 6 етапа на любовта и хората трябва да знаят как да преминат през тях, за да могат да запазят здрава връзката си.


Влюбването обикновено се случва мигновено, но има и случаи, когато за това са нужни години. Всеки може да се заблуди, особено когато ендорфините бушуват в кръвта му.


Много често партньора се идеализира, а чувствата замъгляват съзнанието.  За да преминете през този период без поражения, добре е, ако може да запазите поне капка здрав разум. Съсредоточете се върху работата си, излизайте с приятели, поинтересувайте се от мнението на вашите близки за вашия избраник и се въздържайте от рискови решения.


След като премине първоначалния шок от влюбването и се върнете към действителността, ще видите и качествата, и недостатъците на човека до вас. Тук ви дебне една опасност - вие решавате, че трябва да промените партньора си, защото той  не отговаря напълно на изискванията ви. Не го правете! Ако този човек не ви харесва достатъчно - разделете се с него, ако пък продължава да ви привлича - останете заедно. Но не моделирайте никой по ваш образ и подобие. Помислете добре с какви от недостатъците на този човек може да се живее - все пак никой не е идеален, нали?


Критичен  е моментът, когато двама души решат да заживеят заедно.  Всеки навлиза в общия дом със своите навици, убеждения и възпитание, които рядко съвпадат съвсем  с тези на другия.  При това положение, може да започнете да се дразните от дреболии, а единственият начин да преминете през този етап с успех е да приемете различията на партньора си и съзнателно да започнете да отглеждате любовта си.  Може да се опитате да промените тези навици на партньора си, които наистина сериозно затрудняват  съжителството.


Много често двойката решава, че венецът на любовта е детето. Но често  нещата се оказват съвсем различни. Появяват се куп проблеми. Майката въобще забравя за партньора си. Освен това, тя се смята за непривлекателна, защото е напълняла. Мъжът пък се счита ненужен. Допълнително напрежение добавят и липсата на сън, тишина и спокойствие. Много често /според статистиката 20-25 %/ от двойките се разделят именно през този период.  А всъщност, в този момент, вие трябва да възпитавате не само бебето, но и  вашите чувства.  Трябва да свикнете с промените в живота и да се организирате, така че задълженията да се разпределят по равно.


Настъпва един момент, когато  в живота ви не остава място за изненади. Рутината ви повлича, спирате да се наслаждавате на общия живот, доскучава ви... Ако искате връзката ви да продължи, леко променете навиците си. Изненадвайте партньора/ката си от време навреме, заминете на екскурзия без децата, помислете за себе си...


Работата и кариерата често могат да станат препъникамък в отношенията между двама души. Мъжете правят кариера, а жените често пропускат доста покрай отглеждането на децата и грижите за домакинството.  В един момент вече зрели жени се опитват да наваксат пропуснатото, но това пък влошава семейния климат.  Затова не се отказвайте от професионалния напредък, но пък и не го превръщайте в самоцел. След работно време се постарайте да се посветите на семейството, а мъжете трябва да насърчават професионалното развитие на половинките си и да им помагат  вкъщи...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!