Как са се придвижвали маите в древността?

Смята се, че в древността маите са били една от най-развитите цивилизации в Западното полукълбо.  А интересно е да се знае, че те не са познавали  колелото дори векове след като то е изобретено от други народи…


 Това все пак не им е попречило да усвоят огромни територии, което пък поставя въпроса как всъщност са се придвижвали маите?  Имали ли са някакви превозни средства?


 Ясно е, че са  справяли без колелото и със сигурност не са използвали животни за транспортиране  на товари – всичко, с което те са разполагали е грубата  физическа сила на човека.


 И все пак … те са имали средства за придвижване с различен характер, защото добре да използвали водните пътища. Строели са лодки , с които са придвижвали различни товари.


 Учение, обаче, са на мнение, че сведенията, с които днес разполагаме  за индианците маи са доста непълни.  Според тях мъкненето на товари не е могло да доведе до такъв разцвет, какъвто са имали маите. Нещо повече – досега няма сведения, които да могат да потвърдят, че огромен каменен блок би могъл да се  пренесе с влачене до някой от древните храмове. Изследователите дори достигат до доста крайни идеи – дали пък маите не са познавали телепортацията?


 Разбира се, телепортацията на предмети и хора не е потвърдена, но пък на елементарни частици  вече е. Ето защо, въпросът по какъв начин са се придвижвали маите все още остава открит…

Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!