Какаото - свещено растение?

Историята на отглеждането на какаото започва в Средна Америка. Ацтеките познавали растението от 14-ти век, когато то било свещено за тях. Тогава на какаото се гледало като на подарък от бог Куатцекоатл. Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обреди, но и за платежно средство.


В Европа какаото попада най-напред в манастирите и в кралския двор, където има голяма популярност сред придворните дами. Първите лицензи за производство на шоколад получават италианците, през 19-ти век се появяват първите блокчета шоколад, а Жан Неаус е създал първия бонбон с пълнеж.


И в днешно време какаото е ценено заради полезните му съставки. Неговите зърна съдържат голям процент масло, в чийто състав влизат глицидите на палмитиновата, стеариновата, олеиновата и линоловата киселина. Най-важни, обаче, са полифенолите, които са близки до тези, които се съдържат във виното. Това означава, че какаото има добри антиоксидантни свойства, полезни за здравето. Тези съединения се наричат флавоноиди и включват катехин, епикатехин и процианидин. Флавоноидите повишават устойчивостта на капилярите, стимулират сърдечната дейност, имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма.


Какаовите зърна съдържат малко количество кофеин, много по-малко от кафето или дори чая. Независимо от това, обаче, те могат в голяма степен да повишат нивото на серотонин в мозъка.


Осен това са богати на минерали - магнезий, калций, желязо, цинк, мед, калий и манган. От витамините в какаото се откриват А, В1, В2, В3, В5, С и Е.


Важно е да се знае, че какаото сваля кръвното налягане. А ежедневната консумация на богатата на флавоноиди какаова напитка, може да направи обратими животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, свързани с диабета. Какаото помага и при хора с депресия.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!