Какво можем да очакваме от разтоварващите дни?

Разтоварващите дни са необходими не само за поддържането на теглото, но и за прочистването на организма. Разтоварващ ден не означава, че трябва да се гладува - има много продукти, които могат да се консумират през тези дни.

Според диетолозите най-добре е разтоварващ ден да се прави веднъж седмично. През този ден трябва да се пият повече течности /най-малко 2 литра/ - чиста питейна вода или зелен чай.  През този ден не трябва да се планира никаква сериозна работа, която изисква влагането на много усилия.  

Разтоварващите дни са противопоказни по време на бременност и кърмене, по време на заболяване и обща отпадналост на организма, при захарен диабет и хронични заболявания на бъбреците и черния дроб.

Какви могат да бъдат разтоварващите дни?

С белтъчини

Разрешава се употребата на постни месни и рибни продукти, варени и приготвени на пара. Белтъчините могат да бъдат и от растителен произход - например фасул. Към месото можете да добавите домат, краставица или зеле без подправки и сосове. През този разтоварващ ден няма да гладувате - храненето може да става на всеки 4-5 часа.

С извара

На този ден трябва да се запасите с извара /но не повече от 600 г/, мляко и сметана /до 100 г/. Изварата се смесва със сметаната и се разделя на 5 равни части, които се приемат през деня заедно  с млякото. Пийте  минерална вода. Този тип разтоварващи дни укрепва костите и ноктите.

С моркови

Настържете един пресен морков, смесете го с мед, сока от ½ лимон и го разбъркайте. Яжте тази салата за закуска, обяд и вечеря. Този разтоварващ ден трябва да се прави не по-често от веднъж месечно.

С ябълки

Разпределете на 3 части 1,5 кг ябълки. Изяжте ги на закуска, обяд и вечеря.  Може да пиете течности колкото искате.

С банани

Разпределете 1 кг банани за 3 хранения.

Със салата

Такъв разтоварващ ден е подходящ за тези, които обичат разнообразието. Можете да си приготвяте салата от всякакви плодове и зеленчуци, но тяхното общо количество не трябва да превишава 1,5 кг за целия ден. Подправяйте ги само с растителна мазнина и лимонов сок. Такава диета предпазва от атеросклероза, подагра, хроничен полиартрит, артроза и заболявания на бъбреците.

С картофи

5 пъти дневно можете да изяждате по 300 г печени картофи, подправени с растителна мазнина. Едва ли ще изпитвате глад, а и ще се предпазите от сърдечни заболявания.

С краставици

Купете си 1,5 кг краставици и 5 яйца. По време на всяко хранене /5 пъти през деня/ приемайте по 300 г краставици и 1 яйце.

С диня

Това е един от най-вкусните разтоварващи дни. Купете си диня /4-5 кг/  и я яжте през целия ден. Този разтоварващ ден е полезен за бъбреците и черния дроб.

Със супа

Сварете си 1,5-2 л зеленчукова супа. Особено полезно е в нея, освен другите зеленчуци, да има и  зеле. Яжте супата без хляб. Тя ще ви засити и няма да усещате глад.

С айран

Това е един то най-суровите разтоварващи дни. През този ден може да се изпият 1,5-2 л айран, а вода - колкото искате.

С… гладуване

Този ден не е за всеки - 24 часа никаква храна, само вода и то много. Той е подходящ за хората с напълно здрав организъм. И все пак - първо се посъветвайте с лекар.

След разтоварващия ден се хранете разумно - не натоварвайте стомаха си с тежка храна, особено по време на вечеря.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!