Какво представлява радикулитът?

Макар че радикулитът се смята за болест на възрастните хора, напоследък той засяга все по-млади. Причина за появата на болестта е слабост на съединителната тъкан, която се задълбочава, ако младият човек е с лошо развита мускулатура, а е принуден при упражняваната от него професия често да вдига тежести или да извършва резки движения.

Има обаче и още една причина, която на пръв поглед изглежда противоположна - принудата да се стои неподвижно в едно положение дълго време /на бюро, пред компютъра, зад волана/.  Предразположени към радикулит са и хората с наднормено тегло, защото  то засилва  натоварването на гърбначния стълб и дисковете по-бързо се износват.

Радикулит развиват и млади  жени по време на раждането и след него заради отслабналия организъм и претоварването около грижите по бебето.  Възпалението се предшества от остеохондроза, която разрушава хрущялните дискове, разположени  между прешлените.

С възрастта междупрешленните дискове губят влагата си, в тях се появяват цепнатинки, леки разкъсвания  и всичко това създава условия за прищипване на нервните окончания.

При рязко вдигане на тежести или простудяване могат да се появят първите симптоми на радикулита. Възпалителните инфекции също са рискови и водят до болка в кръста, която постепенно преминава и към крака.

Важно е да се знае, че още в началната форма на радикулит трябва веднага да се вземат мерки, за да не се задълбочи страданието. В първите дни задължително трябва да  се остане вкъщи и да се ограничат движенията. Лечението обаче може да назначи само  специалист.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!