Какво символизират цветята?

Малко са хората, които не обичат цветя. Те доставят удоволствие, подобряват настроението, носят бодрост, самочувствие и правят деня по-красив.


Още в древността мъдреците и жреците са знаели, че цветята са красота, но и лечебно средство и са съсредоточавали вниманието си към тях като лекарство, което може да помогне на някои болни. Днес интересът в тази насока е още по-голям, а цветолечението има добро бъдеще. Според френски учени флоротерапията може успешно да се използва при стрес, нервност, депресия, напрежение и някои психични болести. Нещо повече, напоследък се доказва, че есенции от цветя са добър заместител на лечебния морфин. Изследванията показват, че при използването на цветни есенции съдържанието на морфин в определени лекарства и кремове може да бъде намалено до 90 процента.


 И все пак какво символизират цветята?


Царицата на цветята, розата, символизира щастливата любов. В зависимост от цвета на това цвете, обаче,  има няколко  тълкувания: червена роза - страстна любов, дива  - ‘Не ме отблъсквай’, жълта - ревност, лилава - поднася се на много даровити хора, бяла - мълчаливо обожание, синя - пожелание за свобода и независимост.


Лалето символизира перфектната любов. То разкрива топлите ви чувства към човека, на когото по подарявате. Букет от разноцветни лалета пък е прекрасен подарък за колежка, към която изпитвате нещо повече от приятелски чувства.


Зюмбюлът е символ на смирение и скромност. Ароматното цвете разнежва. Минзухарът е краткотрайно цвете, което обаче символизира  идеята за радостта от живота. Незабравката пък носи спомени за любов и минало съжителство. Да поднесете незабравка на някой, значи да му кажете ‘Не ме забравяй’. Екзотичната орхидея олицетворява забележителна красота и неземна любов. Здравецът изразява внимание към този, на когото се поднася.


Мъж, който подарява гладиола изразява възхищението си от дамата и нейната харизма. Жасминът е символ на любезност, а далията е знак, че ви смятат за сърдечен човек с естествена красота..
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!