Какво знаем и не знаем за венчавката?

В месеца на любовта /февруари/, да поговорим малко за брака и по-специално - за венчавката. Какво всъщност знаем за нея? Мода ли е тя напоследък или желание на младоженците за повече стабилност и сигурност в брака? Тези, обаче, които искат да съединят любящите си сърца чрез венчавка, трябва задължително да познават някои правила.


Чрез венчавката, която е религиозен обред  познат от векове, се освещава духовната и религиозна основа на брака и съюзът на двама души, които се обичат. Това тайнство не търпи прибързани или лекомислени  решения и към него човек трябва да пристъпи подготвен.


Когато избират дата за венчавка, младоженците трябва са запознати с основните правила на обреда. Трябва да се знае, например, че венчавки не се правят по време на пости.


Православната църква забранява многоженството,повторна венчавка се допуска само за вдовец или вдовица. Но и тук има ограничения - човек може да се венчава най-много три пъти в живота си.


Естествено, за да се венчаят по православния обред, младоженците трябва да  изповядват православната религия и да са кръстени в православието.


Тъй като църквата дава разрешение за венчаване след държавната регистрация на брака, то за венчалната церемония си носете свидетелството за брак, а и кръщелните свидетелства.


На главата на булката трябва да има було. Ако сватбената рокля е с голямо деколте, то в църквата булката трябва да се наметне с шал, за да бъдат покрити раменете й, гърдите и гърбът.


Венчалните халки се дават на свещеника преди церемонията. Той дава на младоженците по една горяща венчална свещ. Слага им и пръстените - първо на мъжа, после на жената. След това свещеникът подава чаша вино на младоженците - то символизира  радостите и несгодите. Чашата се подава по три пъти на новобрачните, след което те се хващат за ръце и три пъти обикалят аналоя. Накрая младите застават пред Царските врата, където свещеникът им дава напътствия.


Правилата на венчавката гласят, че едва след като обредът се смята за завършен, младоженците могат да приемат поздравления от гостите.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!