Какво знаем за глутеновата непоносимост?

Непоносимостта  към глутен, известна още като глутенова ентеропатия, е заболяване, при кoeто се установява т. нар. субтотална атрофия на тънкочревните клетки, в разултат на което се нарушава смилането на приетата храна, особено на мазнините. Причинява се от глутена, който се съдържа в житните растения.

Характерно за това заболяване е,  че след поставянето на болните на т. нар.  безглутенова диета - забраняват им се продуктите от почти всички житни растения,   само след няколко  седмици състоянието им  се подобрява. До1-2 години хистологичните  промени също значително се възстановяват, дори  могат да се нормализират, но по-вероятно е това да стане след 3 години.

Има и по-тежки форми на заболяването, но в нашата страна такива случаи са по-редки. Хората трябва да знаят, че глутеновата непоносимост има и леки форми, клинично неизявени. Затова, когато се установят нарушения в храносмилането, редно е да се направят нужните изследвания, за да се отхвърли вероятността за наличието на глутенова непоносимост.

Заболяването се характеризира с различно изразен диаричен синдром. Болните отслабват, тъй като губят много от хранителните съставки, особено от мастите. Не се усвояват витамините, особено мастноразтворимите. Настъпва дехидратация и обезсоляване на организма. Затова лечението може да се провежда и с венозни вливания на глюкоза,  електролитни и витаминни разтвори.

Трябва да се знае, че това заболяване е автоимунно и  е генетично обусловено. Безглутеновата диета трябва да се спазва цял живот. Хранителният  режим естествено зависи от  формата на заболяването - при по-леките форми  може да се разширят допустимите храни, с ориз например. А самата безглутенова диета  се базира на продуктите от царевично брашно и картофи.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!