Какво знаем за гъшата мазнина?

Каквото и да се говори, животинските мазнини съдръжат множество полезни и необходими за човешкия организъм вещества. Но малцина знаят колко полезна е гъшата мазнина.

В основата й са полиненаситени мастни киселини, които осигуряват нормално протичане на всички метаболитни процеси,  укрепват имунитета и  ускоряват регенерацията на тъканите.

Главният компонент на гъшата мазнина са триглицеридите на олеиновата и линоловата киселина. Практиката  да се използва гъша мазнина е дошла от далечното минало.

Гъшата мазнина често се препоръчва при простудни заболявания поради способността й да укрепва отслабения имунитет. В равни количества се смесват мед, какао на прах, сок от алое и гъша мазнина. Сместа се загрява, след което 1 ч.л. се разрежда в чаша топло мляко и се изпива. Повтаря се 2 пъти на ден.

При белодробни заболявания, съпроводени с кашлица, се вземат по 100 г мед, гъша мазнина и водка, кисне една седмица на тъмно и студено и се пие по 1 ч.л. дневно.

Гъшата мазнина се използва и в случаи на изгаряния и измръзвания. Пострадалите  участъци се намазват  два пъти дневно, което ускорява зарастването. Но при изгаряне е добре да се изчакат 2-3 дни, за да се избегне болезнената реакция.

При гнойни кожни заболявания се смесват 115 г гъша мазнина и 20 г наситнена на прах дъбова кора. Сместа се нанася върху поразените участъци, покрива се с целофан и се фиксира с бинт. Компресът се оставя за 1 час, след това  мястото внимателно се измива с топла вода.

Гъшата мазнина се използва и в козметиката. Тя влиза в състава на козметични средства за борба с преждевременното  повяхване на кожата. В малки количества подобрява състоянието на косите и ноктите.  Външното приложение избелва кожата и предпазва от напукване на устните.

За устните: Стрийте 19 листенца шипка или червена градинска роза и ги смесете с 1 с.л. гъша мазнина.  Нанасяйте от тази смес 3-4 пъти седмично през нощта.

За суха кожа на лицето: Смесват се 25 г гъша мазнина и 2,5 г камфорово масло. Маската се нанася на лицето,  след 20 минути се измива с топла, а след това със студена вода.

За суха коса: Разтопява се на водна баня гъша мазнина и се втрива в кожата на главата в течение на 5 минути. Оставя се да действа върху косата за ½ час, след което се измива с шампоан и се изплава с топла вода с добавен лимонов сок.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!