Какво знаем за наследствените болести?

Благодарение на съвременните  открития в областта на генетиката, предразположеността към определено заболяване вече не е равносилно на присъда. Какви мерки можете на вземете, за да се предпазите от наследствените заболявания?

Първо трябва да изучите заболеваемостта в семейството си, защото кръвната връзка е основен фактор. Затова съставете списък на кръвните си родини поне две поколения назад,  включително и починали - запишете какво знаете за здравословното им състояние, а затези, които не са между живите, научете  от какво са починали.

Задължително трябва да изострите вниманието си, когато  при ваши кръвни роднини  се наблюдават следните симптоми:

  • нарушено зрение

  • мускулна атрофия, спастични тикове, парализи

  • вродени деформации на черепа, лицето, гръдния кош, крайниците,  пръстите, скъсена бедрена кост, трошливост на костите

  • умствена изостаналост, вродена глухота

  • чести кръвотечения, увеличен по рождение черен дроб

  • вроден порок на сърцето

  • недоразвити полови органи, свръхтегло

  • кафяви петна и множество образувания като брадавици или подобни по кожата, непоникнали зъби

Трябва да знаете, че рискът да развиете диабет тип II е около 30%, ако родителите ви страдат от тази болест.  За  да се предпазите, старайте се да не натрупате излишни килограми, защото наднорменото тегло действа като пусков фактор за повишаване на кръвната захар. Важно е да внимавате и с вирусните заболявания - винаги ги лекувайте докрай, за да не станат причина за отключване на заложения по наследство диабет. Посещавайте редовно ендокринолог, провеждайте необходимите изследвания за нивото на кръвната захар.

Ако счупванията на костите след неособено тежки травми са чести във вашето семейство, има вероятност и вашата костна система да е с недостатъчна плътност. Затова навреме вземете мерки - спрете цигарите /ако пушите/, избягвайте алкохола. Не прекалявайте със солта. В менюто ви трябва да присъстват храни богати на калций и витамин D - мляко, сирене, извара, морски дарове, рибено масло, яйца, черен дроб. Излагайте се на слънце /без да прекалявате/ - така ще си набавите витамин D, който се синтезира под действието на слънчевите лъчи в кожата и косата, играе важна роля за имунната система и регулира нивата на калций и фосфор в кръвта.   

Ако трима или повече ваши близки родственици са били болни от рак, може да се говори за предразположеност към онкоболести в семейството ви. Затова трябва много да внимавате - следете за поддържане на хормоналния баланс в организма. Правете си редовни профилактични прегледи. Не пушете.  Хранете се здравословно, консумирайте пресни плодове, сурови зеленчуци и продукти с антиоксидантни и противоракови свойства /соя, сусам, бадеми,  тиквени и слънчогледови семки, броколи, брюкселско зеле, домати, чесън, лук, някои видове гъби, кафяви водорасли, лелено семе и др./.  През цялата година задължително използвайте слънчезащитни  средства, когато сте навън.

Ако имате един родител с наднормено тегло, има 25% риск и вие да натрупате излишни килограми.  Затова се хранете балансирано, не прекалявайте с нищо. Изследвайте редовно щитовидната жлеза, черния дроб, надбъбречната и задстомашната  жлеза. Движете се и спортувайте.

Генетиката е млада наука, но тя се развива с много бързи темпове. Според нея в гените е заложена програма, която се осъществява постепенно в живота ни.

Ранната профилактика е най-силното оръжие срещу атаката на заложените по наследство заболявания.  Днес генетиците са разработили тестове, които позволяват  да се открие предразположеността към най-честите многофакторни   болести още преди да са се появили стимптомите им. Развитието им зависи не от един, а от няколко гена, както и от влиянието на външната среда и начина на живот. Благодарение на разчитането на човешкия геном  и насъвременанта  медицината, може да се вземат контрамерки отдалеч и навреме.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!