Какво знаем за силиция?

Силицият  e елемент много важен за  човешкото здраве. Той не само води до укрепване на съединителната тъкан и костите, а е полезен и  за косата, ноктите и кожата. Силицият помага за предотвратяването на  атеросклероза, безсъние, кожни заболявания и дори туберкулоза.

Според специалистите силицият е вторият най-разпространен елемент в земната кора и е един от най-важните използвани във високотехнологичните устройства и полупроводници. Той  присъства в организма под формата на  етер. Симптомите на силициев дефицит в организма се забелязват веднага. Заедно с крехкостта на костите, недостигът на силиций води до изтъняване  на косата, чупливост на ноктите, образуване на бръчки и стареене на кожата.

Храните, в които се съдържа силиций са ябълките, зърнените храни, суровото зеле, фъстъците, морковите, лукът, краставиците, тиквата, медът, рибата, нерафинираните зърнени храни, овесът, бадемите и портокалите.

Силицият играе важна роля за растежа и поддържането на ставите и костите, той е важен за гъвкавостта им и позволява по-бързото им  зарастване при фрактури и счупвания.

Най-новите изследвания пък  показват, че силицият възпрепятства образуването на вредни плаки по кръвоносните съдове, които причиняват атеросклерозата.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!