Какво знаем за свободните радикали?

Понятието ‘свободни радикали’ добива популярност в средата на 50-те години на 20-ти век. Д-р Денхам Харман от Университета в Небраска за първи път обосновава тезата, че свободните радикали са важна, ако не и основна причина за стареенето на клетъчно равнище.

Днес свободните радикали еднозначно се приемат като опасност от ускорено стареене на организма. За тях напоследък много се говори, но пък малко се знае - какво точно представляват те и кои фактори водат до увеличаване на броя им, какъв е техният механизъм на действие и можем ли да му попречим…

Свободният радикал е атом, група от атоми или молекули. Той е нестабилен, тъй като съдържа най-малко един самостоятелен, несвързан в двойка електрон. Това го прави крайно реактивен  и той без ограничение може да взаимодейства с много жизнено важни молекули в тялото, включително и тези с ДНК. Свободният радикал снове из клетката, той буквално е готов  да ‘разкъса’ молекулите и да ‘отчупи’ парченца от тях, като по този начин предизвиква определена химична реакция.    

Важно е да се знае, че организмът на човека сам произвежда свободни радикали, които имат кратък живот. Понякога тяхната роля е положителна. Например, белите кръвни телца в имунната система ги използват, за да се свържат с болестотворна бактерия или вирус и по този начин да ликвидират патогена.

Когато обаче има излишък на свободни радикали, тялото търпи щети.  А факторите, които водят до повишеното производство са доста - излагане на радиация /слънчева или рентгенова/, тютюнопушене, замърсен въздух с автомобилни газове, богато на мазнини меню…

Антиоксидантите обезвреждат свободните радикали. Това са витамините и други субстанции, които доставят липсващия електрон на нестабилните молекули и така предотвратяват негативните последствия.

Главните антиоксиданти от хранителен произход са витамините А, С, Е и бета-каротинът, минералите селен, цинк, мед и манган.  Ако те се поддържат  в оптимални нива, повечето свободни радикали могат да бъдат неутрализирани преди да са нанесли вреда на организма.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!