Какво знаете за сусамовия тахан?

Таханът е паста, направена от смлени сусамови семена. Съществуват 12 вида сусам като по-светлите семена  са ценени на Запад, а черните са предпочитани на Изток.Освен това сусамът може да бъде белен и небелен. Небеленият тахан е по-добър, защото запазва полезните си вещества, които се губят при беленето.  

Кои са полезните свойства на сусама? Той е богат на минерали - фосфор, лецитин, магнезий, калий, желязо; добър източник е на метионин, неполярна незаменима аминокиселина, която помага за детоксикация на черния дроб. Сусамът е един от най-добрите източници на калций. Богат е на витамин Е и витамини от група В - В1, В2, В3, В5 и В15.  

Сусамът  помага за здравословния растеж на клетките, предотвратява появата на анемия, помага за поддържане на здрава кожа и мускулен тонус.  Освен това сусамът има 20% пълноценен протеин, което го прави по-богат източник на протеини, отколкото повечето ядки. лесен е за храносмилане поради високото си съдържание на алкални минерали. Има и високо съдържание на ненаситени мазнини.

Сусамът помaга за лечението на язва, колит и гастрит - смесете 1 супена лъжица мед с 2 супени лъжици сусамов тахан и го изяжте сутрин на гладно. Сусамът е изключително ценен за жените, които са застрашени от остеопороза с напредване на възрастта.  Затова яжте редовно сусамов тахан - така ще си набавите калций по  естествен път.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!