Каквото и да се говори - червеното месо е полезно

Тази хора, които твърдят, че смяната на свински котлет с пилешки гърди е здравословен избор, май трябва да преразгледат  решението си.

Широко разпространено е мнението, че червеното месо е с много високо съдържание на наситени мазнини и холестерол. Постните червени меса обаче са  пълни с протеини, желязо, цинк и витамин В комплекс и имат  малко количество наситени мазнини. Според специалистите всички тези хранителни вещества са изключително важни  за организма, тъй като те помагат на мускулите да се възстановят чрез  производство на енергия и се борят с болестите.  Ако  в един балансиран хранителен режим се включи умерено  количество непреработено червено месо, това ще осигури на организма основните витамини и хранителни вещества.

Нашето тяло се нуждае от аминокиселините в протеините за изграждане на мускулна тъкан, ензими и някои хормони. Организмът, разбира се, може да синтезира някои аминокиселини, но остатъка трябва да получи чрез храната.  А червеното месо съдържа всички незаменими амонокиселини, а протеинът от него се усвоява и абсорбира лесно.

Знае се, че червеното месо е добър източник на желязо - минерал, който е необходим на нашите кръвни клетки, за да транспортират кислорода по цялото тяло и да подпомагат клетъчния растеж.  Недостигът на желязо често причинява симптоми на умора, задух и  трудно концентриране, които могат да попречат на оптималната работа. При недостиг на желязо в организма се налага лечение като хранителният режим е съобразен с него.

За доброто здраве е необходимо сравнително малко количество цинк, но независимо от това този минерал е от съществено значение за  няколко важни функции на организма - активирането на клетките на имунната система и подпомагането на комуникацията на невроните, които са отговорни за паметта. Една 100-грамова телешка пържола осигурява близо 40%, а същото количество ангнешка съдържа над половината от препоръчваната дневна доза цинк.

Разбира се, тези които недолюбват червените меса ще си кажат, че могат да си набавят витамини и минерали под формата на  таблетки. Грешка: всички необходими за организма витамини и минерали  е най-добре да бъдат набавяни чрез храната.

Витамин В12 се намира в естествено състояние в животинските продукти. Той е необходим за поддържане на нервните и кръвните клетки здрави, а също така и за синтеза на ДНК на генетичния материал на клетките. Недостатъчният прием или недостатъчното усвояване на витамин В12 може да доведе до умора, слабост, мегалобластна анемия и нарушаване на функциите на нервната система. Само 35 г печено агнешко месо съдържа повече от препоръчваната дневна доза витамин В12, а в същото количество телешки стек има повече от 60%.

Други полезни вещества, които се съдържат в червеното месо и са важни за организмна са витамините А и D, както и калият и магнезият. Преработените червени меса обаче трябва  да се избягват, защото те съдържат много сол и консерванти, които увеличават риска от  сърдечносъдови заболявания.

За да се възползвате максимално от здравословните качества на червеното месо, трябва да изяждате не повече от 500  на седмица.  То може да бъде печено, задушено или варено, но не и пържено...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!