Кардамонът - подправката, която носи слънчево настроение

Зеленикавите семенца на кардамона са били кулинарен хит в Индия и Шри Ланка стотици години преди новата ера. Арабски търговци запознават с тях древните гърци и римляни, а по-късно ги приема в кухните си и цяла Европа.

В средните векове ценят подправката предимно заради лечебните й свойства - тогавашните медици са убедени, че няма болест, която тя да не лекува. По това време кардамонът се продава в аптеките, където с него и други треви  изготвят лекарства. Хималайският кардамон се  препоръчва като лек при кашлица, астматични пристъпи  и болки в корема. Аюрведическата медицина пък лекува с него лошо храносмилане и импотентност.  

Днес със сигурност се знае, че семената на древната подправка са чудесен афродизиак - те усилват мъжката потенция и либидото на жените. Сдъвкването на няколко семена освежава дъха, премахва  слабостта и умората. Ароматът им подобрява настроението и вдига тонуса, но също така помага при главоболие и влияе положително на мозъчната дейност.

Добавени в чай и кафе, плодчетата на древното растение намаляват вредното въздействие на кофеина, като например, опасността от тахикардия и повишаването на кръвното налягане. Освен това с тях организмът по-лесно изхвърля отпадните продукти и токсичните вещества.

През зимата семената на кардамона действат сгряващо и антисептично, затова се приемат като чай при треска и простуда. За сърдечноболните те са идеални, сварени с фенхел /сладък анасон/ и кимион. Кардамонът влияе положително и на нервната система и зрението.

В Индия от древни времена с кардамон се лекува и затлъстяването. Днес вече е известно, че подправката действа на обмяната на веществата като катализатор  /ускорява я/. За успешно отслабване тя се  комбинира с канела и червен пипер. Канелата има важната функция  да намалява нивото на глюкозата  в кръвта, засилвайки метаболизма, а пиперът изгаря калориите.

Кардамонът  помага  и за разхубавяването - козметичната маска с него е истинска ласка за мазната кожа. За целта  индийските красавици счуквали семената и ги заливали с нерафиниран зехтин.

Сред ароматните подправки кардамонът е призната класика в кухнята. Той има наситен, остър и пикантен вкус и силен, приятен мирис на  евкалиптово дърво. Най-много го използват в страните, в които той расте. В Северна Индия и Кашмир го включват в състава на почти всички подправъчни смеси, а в комбинация с бадеми и шафран,  задължително го разбъркват в празничните си блюда с ориз.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!