Кога са посрещали Нова година в древността?

След два дни ще посрещнем новата 2016 година. Нова година се възприема като граница между старото и новото, между изживения и зараждащия се период, между миналото и бъдещето. Това е един от празниците, които, макар и понякога отбелязван на различни дати, се празнува от всички от сърце...

В Древен Египет отбелязвали Нова година на 19 юли, като я свързвали с разливите на река Нил и с появата на Сириус на небосклона. В елинистичен Египет пък я празнували на 6 януари, което било свързано с култа  към бог Озирис.

Евреите отбелязвали Нова година на 1 април /освобождението от египетски плен/; в Древен Вавилон - на 21 март  /в деня на пролетното равноденствие/; друидите /в Галия/ - на 25 декември /в деня на зимното слънцестоене/…

В Древна Русия от незапомнени времена новогодишният празник започвал  с мартенското топене на снеговете на север, а на юг - с първата бразда. От края на 15-ти век Нова година се посреща в Русия на 1 септември. Цар Петър I  обаче издал указ, според който Нова година трябва да се отбелязва не от 1 септември, а от 1 януари 1700 година.

Арменците наричат Нова година Аманор. Езическата Нова година се наричала Навасард и била отбелязвана на 21 март. Но в древността арменците отбелязвали Нова година на 11 август /в чест на победата на прародителя Айк - 2492 г.пр.н.е./.

В древен Рим празникът е отбелязван на 1 март. А след проведените от Юлий Цезар през 45 г. от н.е. реформи в летоброенето - на 1 януари.

През 1582 година римският папа Григорий XIII внася допълнение в календара и т. нар. Григориански календар, който определя Нова година година да се празнува на 1 януари, се разпространява по целия свят.

Нова година - това е най-приказният, най-желаният, вълшебен и весел празник по целия свят...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!