Кога започва климактериума?

Погрешно е мнението, че климактериумът  при жените се появява на около 50-годишна възраст, със спирането на цикъла им. Всъщност критическата възраст започва доста по-рано - към 45-годишна възраст.

Първите симптоми са нощно изпотяване, напрежение в гърдите, нервно напрежение, нередовен месечен цикъл - това са първите признаци, че в живота на жената се задаа нов период. А самата менопауза настъпва средно около 50-51-годишна възраст.

Важно е да се знае, че яйчниците не спират да функционират изведнъж. В продължение на години тяхната дейност се влияе от  редица хормонални промени. Тези промени в ритъма на цикъла са първият истински признак, че менопаузата наближава. Цикълът става по-кратък или пък по-продължителен, по обилен или по-оскъден, може да се появи и кървене извън обичайните дати, а в очакваните моменти да не се случи нищо... Тези признаци все пак трябва да продължат поне 6 месеца, за да се смята, че са свързани с началото на климактериума.

Усещането на болезненост и подуване  в гърдите е част от предменструалния синдром, който с наближаването на менопаузата се засилва. Виновен за това е естрогенът, който има по-високи нива при спадането на прогестерона.

Топлите вълни са друг класически признак, но и при тях има значение с каква продължителност се появяват, защото  трябва да се изключат други причини за появата им - например страх, тревожност или други психически състояния.

Умората и рязката смяна на настроението също могат да са  симптоми менопаузата.

Как да си помогнем? Облекчение може да ви осигури хормоналнозаместителната терапия, но тя се прилага едва  когато менопаузата е наистина настъпила, т.е. след 12 последователни месеца без цикъл и то задължително под контрола на гинеколог.   
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!