Кои са най-честите заблуди за храненето?

Много често се повтарят някои твърдения относно храненето, които не е съвсем сигурно, че са верни. Ето някои от тези митове:

Твърди се, че алкохолът съдържа толкова калории, колкото и мазнините. Това приблизително е вярно - в алкохола има 7 килокалории на грам, а в мазнините 9. Но има една съществена разлика. Докато при мазнините калориите засищат, то алкохолът при повечето хора по-скоро възбужда апетита. Със сигурност е доказано обаче, че червеното вино е полезно, когато е с мярка, разбира се. Една чаша дневно не само подобрява обмяната на мазнините и на инсулина, но и намалява риска от атеросклероза и сърдечен инфаркт. Това се дължи на гроздовия сок и на съдържащите се в него магнезий, калий и полифеноли.

Твърди се, че морковите са много полезни за очите. Наистина те съдържат много бетакаротин, който в организма се преобразува във важния за очите витамин А. Но трябва да се знае, че далекогледството и късогледството няма да се излекуват с повишена консумация на този зеленчук.  

Морковите трябва да се готвят с малко олио, маргарин или масло и въобще ги комбинирайте с нещо, съдържащо мазнини. Това повишава степента на преобразуване на бетакаротина във витамин А.  А бетакаротинът е полезен за здрава кожа и стимулира имунната система.

Подобряват ли настроението киселите храни? Има нещо вярно в твърдението, че някои кисели храни като лимони, качествен ябълков оцет и кисело зеле, са полезни за уравновесяването на киселините и основите в организма. Когато те са добре балансирани, процесите на обмяната на веществата протичат така, че ние се чувстваме добре и  запазваме енергията си. Тогава организмът ни наистина е в кондиция.

Твърди се, че сиренето намалява апетита. Наистина, пълният стомах изпраща сигнали до мозъка, че вече е заситен. А със сирене това се постига по-бързо и трае по-дълго.  Каква е причината?  В различните мастни киселини. Когато те стигнат до тънките черва, предизвикват появата на хормоноподобни вещества, едно от които е ентерогастрон. Той спира стомашните движения и затваря изхода на стомаха.  Така чувството на ситост трае по-дълго.

Но сиренето може много повече. Съдържащият в него калций предпазва от кариес и заздравява зъбния емайл. Така че едно парченце сирене за десерт е добре и за здравето, и за фигурата.

Твърди се, че от картофите се пълнее. Това изобщо не е вярно. Те преди всичко засищат, а са и здравословни - съдържат много калий, витамиан С, белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества. Богати са на баластни вещества, важни за храносмилането и по тази причина са идеална гарнитура. Сварени или печени, картофите имат дори по-малко калории от ориза или пастата. Разбира се, ако се пържат, те се превръщат в калорийна бомба. Може би именно поради тази причина се смята, че картофите са храна, от която се пълнее.

Препоръчва се да се пият по 3 л вода на ден. Това не е вярно. Човек се нуждае от 35-40 мл течности на кг тегло. При жена с тегло 60 кг, например, това прави между 2,1 и 2,4 л, но тези течности не трябва да са само във вид на вода.  В храната също се съдържат течности.

Затова е препоръчително да се изпиват 1,5-2 л вода на ден и то преди да ожаднеем. Защото жаждата е признак, че тялото страда от дехидратация. Важно е да се знае, че при температура, горещина, спорт и стрес се нуждаем от повече течности.

Някои хора си мислят, че плодовите сокове и плодовете са еднакво полезни. Донякъде е вярно, но не съвсем. Ако сокът е прясно изцеден, без да му се добавя захар, той е почти толкова здравословен, колкото една ябълка, един банан  или няколко ягоди. Какво обаче му липсва?  Разбира се, фибрите, които са толкова полезни за храносмилателния тракт. При сок от портокал и грейпфрут освен  това  се губят ценните биовещества, които се съдържат в кожичката около месото на плода. При покупка на готови сокове, внимавайте за съдържанието на захар - при някои от тях то е много високо.

Напоследък се налага мнението, че вегетарианството поддържа  фигурата стройна. Не всеки обаче, който се е отказал от месото, задължително е по-слаб. Ако запечете зеленчуците с повече мазно сирене, например, те стават доста калорични. Много житни растения, семена, растителни масла, ядки и сладкиши също съдържат доста калории.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!