Кожата обича ...бира

Отдавна е известно, че бирената мая пречиства и разкрасява. Според специалистите тя е много  полезна за кожата. Дрождите й съдържат голямо количество полезни витамини и минерали, защото минават преz специален процес на преработване.

Бирената мая е природен източник на витамини от групата  В /В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9, В12/, ценни аминокиселини, минерали и микроелементи /желязо, цинк, манган, хром, селен, фосфор/.

Витамините от група В са много важни за изграждането и правилнотo функциониране на клетките, а бирената мая осигурява всички тях и то накуп. Освен това бирената мая укрепва сърцето и имунната система, възстановява силите след тежък труд, спорт и заболявания. Тя помага не само при физическа преумора, но и психическо изтощение. Бирената мая се приема и при недостиг на стомашен сок, анемия и чревни възпаления. Препоръчва се и за регулиране на нивото на кръвната захар и понижаване на холестерола.

Бирената мая обаче има и козметични свойства. Тя разкрасява тъй като е богата на желязо, цинк, фолиева киселина и селен. Те са важни минерали за косата, кожата и ноктите.

Според специалистите маята прави кожата гладка и еластична, лекува акне, екземи и дерматити. Косата става лъскава и мека, а пърхотът изчезва. Ноктите спират да се чупят.

Маята е много подходяща за домашна козметика. При много суха кожа тя се разтваря в 50 мл мляко, лимонов сок и жълтък. Друг вариант е маска от 1 жълтъй и по 1 суп. лъж. мая и мед. Маската стои 15 минути и се отмива с хладка вода.

Бирената мая е много подходяща за тийнейджъри, които страдат от акне. 4 лъжици мая се разбъркват с розова вода до получаването на гъста каша. Маската стои половин час и се отмива с хладка вода.

Може да тонизирате кожата  със смес от настъргана краставица, кисело мляко и бирена мая. Кожата ви ще стане мека като кадифе, ако за 30 минути  си направите маска  от мая и лимонов сок.

Що се отнася до косата, направете си домашен балсам  като към бадемово масло или зехтин добавите бирена мая. Нанесете върху измитата коса за десетина минути и отмийте.

Бирената мая може да се приема на прах, гранули или таблетки, както и под формата на течен екстракт. На пазара има различни марки, има и с добавки на витамин А, С, и Е. Спазвайте дозировката, която е препоръчана от производителя, защото различните видове имат различна концентрация на витамини и минерали.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!