Коледният пост

От 15 ноември започнаха 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост има и друго име - Филипов, защото началото му е веднага след деня за почит към свети апостол Филип.

Коледният пост трае 40 дни. Не се приемат определени храни и се извършват определени духовни действия, за да посрещне човек пречистен раждането на Спасителя.

Тази традиция религията установила през ХІІ век. Но и преди това християните не ядяли блажна храна няколко седмици преди Рождество.

През първата седмица на Коледния пост и в края му - от 20 до 24 декември, постът е  много строг - християните приемат само растителна храна, но тя може  да е приготвена с олио. Риба и вино са разрешени на 6 декември - Никулден.

Според църквата постът служи, за да смири плътта, да провери силата на волята, да укрепи вярата. Затова молитвата, покаянието, изповедта съпътстват поста. Очистването от физическата "шлака" трябва да върви рамо до рамо с очистването от духовните прегрешения - завистта, похотта, омразата.

И след като сме се хранили скромно, с даровете на природата, и сме поискали прошка за несъвършенствата на духа си - чрез молитва, изповед, причастие, едва тогава можем да приветстваме раждането на Исус на 25 декември - Коледа.    

На тези, които постят, пожелаваме успех, въпреки че според Евангелието на Тома:

‘ Исус каза: Ако постите, ще си направите грехове.

Ако се молите (в молитва), ще бъдете порицани.

Ако дадете милостиня, вие ще нараните себе си.

Ако отидете в земя и странствате из нейните места,

и ви бъде предложено гостоприемство,

яжте каквото ви предложат, излекувайте болните между тях.

Не това, което влиза в устата, ви осквернява,

а което излиза от нея, то ви осквернява’.

Така че всеки решава сам за себе си...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!