Култивирайте в себе си любов и състрадание към хората

Според духовния лидер на будистите в Тибет, XIV Далай лама, ,,Днес стават самоубийства по целия свят. Независимо от доброто икономическо развитие, дори и в Япония, броят им нараства. Такива събития са следствие от завистта, конкуренцията и липсата на любов и състрадание.”

Според Далай лама  съществува много силна връзка между майката и детето, наставника и ученика, между членовете на едно семейство. И действията, които човек извършва, обезателно имат последствия, в това число и за неговите близки.  

Далай лама призовава хората да развиват търпение дори по отношение на онези, които им причиняват зло,  и никога да  не се поддават на слепия гняв. ,,Трябва да различаваме личността, извършваща неблаговидна постъпка и самото деяние. По отношение на човека трябва да се култивира търпение и преди извършването на някакви действия трябва да се помисли кое ще му донесе полза и кое - вреда. При това е необходимо да се противостои на недобродетелните действия, които той извършва. И това ще е проявление на храброст. Гневът, обратното, говори за липса на храброст.”

Според духовния лидер на будистите, трябва да се култивира състрадание и любов към хората, които извършват  недобродетелни действия, защото те ги извършват поради неведение. ,,Каквито и трудности да изпитвате в живота си, можете да запазите покой на ума, ако изпитвате състрадание. А покоят на ума води до щастие” - добавя будисткият наставник.

,,Гневът,  ненавистта - това е най-разрушителната емоция, която унищожава натрупаните заслуги. Освен това ненавистта унищожава  нашата имунна система. Всеки, който признава гнева за врат и го надвива, ще познае щастието” - е мнението на Далай лама.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!