Лечение със сода бикарбонат

Содата бикарбонат е сред най-популярните домашни средства за преодоляване на различни неразположения. Най-известен е нейният противокиселинен ефект, който се дължи на свойството й да прихваща йоните, които създават киселинна среда,  и да ги неутрализира. Содата играе ролята на буфер между съставките на киселините и основите в организма.

Ако се приеме преди хранене, содата подобрява храносмилането  като алкализира стомашната среда, която има естествена киселинност. Два часа след хранене пък тя помага при киселинен рефлукс, но облекчението е само временно. Ако  този проблем продължава, би трябвало да се прибегне до редовна употреба на противокиселинни лекарствени препарати.

Със сода бикарбонат лесно се премахва лошия дъх, дължащ се на ферментацията на погълнатата храна. Разтворете половин чаена лъжичка в голяма чаша вода и я изпийте.

Тъй като е  леко абразивна, содата може да се използва за избелване на  зъбите. Тя всъщност не избелва така, както кислородната вода, например, а почиства в дълбочина и полира зъбния емайл. Най-добре  на содата се поддават петната от различни храни, жълтия цвят, получен от пушенето, както и зъбния камък.

Все пак със содата трябва да се внимава, защото  е трудно да се прецени колко от нея да се сложи върху четката за зъби и по тази причина  има риск да се увреди зъбния емайл. Затова е най-добре да използвате паста за зъби, която  съдържа премерено количество сода.

Содата пречи на развитието на гъбичките.  При гъбички в устата може да се прави гаргара с половин чаена лъжичка сода, разтворена в чаша вода.  Дори и след изчезването им продължете процедурата още няколко дни.

При гъбички по кожните гънки и между пръстите на краката направете разтвор от 14 г сода на 1 л вода и мийте с него засегнатите участъци. След добро подсушаване се нанася предписаното лекарство.

Важно е да се знае обаче, че содата не е за всеки. Вътрешната употреба на содата е неподходяща  за хора с високо кръвно, бъбречна недостатъчност или за тези, които задържат вода в организма...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!